Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Triazole fungicides in soil affect the yield of fruit, green biomass, and phenolics production of Solanum lycopersicum L

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11510%2F21%3A10426455" target="_blank" >RIV/00216208:11510/21:10426455 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61388963:_____/21:00541254 RIV/00027006:_____/21:10172340 RIV/00216208:11310/21:10426455 RIV/60460709:41210/21:85341 RIV/61989592:15640/21:73612473

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=6pGrMWzPG9" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=6pGrMWzPG9</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129328" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2021.129328</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Triazole fungicides in soil affect the yield of fruit, green biomass, and phenolics production of Solanum lycopersicum L

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A part of the fungicides used in foliar treatment penetrates into the soil. This study describes changes in the bioavailability of (essential) elements in soil, fructification, the amount of green biomass and the production of phenolic compounds related solely to the presence of triazoles (penconazole and cyproconazole) in soil, injected as a single compound or their mixture. The triazoles presence has substantially affected the bioavailability of Fe, Cu and Zn in soil. The amount of green biomass has significantly decreased, whereas the chlorophylls a and b have not been affected. As a potential mark of plant stress, the fruits of the treated variants are significantly bigger. The content of phenolics in tomato peel (e.g. quercetin, quercitrin, hesperidin, naringin, and chlorogenic, salicylic and p-coumaric acid) has been quantified. The biggest changes (increase/decrease) have been observed in the contents of p-coumaric and chlorogenic acid, quercetin and quercitrin.

  • Název v anglickém jazyce

    Triazole fungicides in soil affect the yield of fruit, green biomass, and phenolics production of Solanum lycopersicum L

  • Popis výsledku anglicky

    A part of the fungicides used in foliar treatment penetrates into the soil. This study describes changes in the bioavailability of (essential) elements in soil, fructification, the amount of green biomass and the production of phenolic compounds related solely to the presence of triazoles (penconazole and cyproconazole) in soil, injected as a single compound or their mixture. The triazoles presence has substantially affected the bioavailability of Fe, Cu and Zn in soil. The amount of green biomass has significantly decreased, whereas the chlorophylls a and b have not been affected. As a potential mark of plant stress, the fruits of the treated variants are significantly bigger. The content of phenolics in tomato peel (e.g. quercetin, quercitrin, hesperidin, naringin, and chlorogenic, salicylic and p-coumaric acid) has been quantified. The biggest changes (increase/decrease) have been observed in the contents of p-coumaric and chlorogenic acid, quercetin and quercitrin.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA18-01710S" target="_blank" >GA18-01710S: Skupinové interakce azolových pesticidů a jejich efekt na esenciální enzymy</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    351

  • Číslo periodika v rámci svazku

    neuvedeno

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1-9

  • Kód UT WoS článku

    000632300600004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85101647980