Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Food wasting: A study among Central European four-member families

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F15%3A00083545" target="_blank" >RIV/00216224:14110/15:00083545 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Food wasting: A study among Central European four-member families

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Food wasting is a serious economic, environmental, social and also nutritional problem. This study focused on description of total amount and structure of food wasting in 17 selected Central European families of four members living in the Czech republic.Observed persons estimated the amount of their food waste for 5 days in average 354,41 g per household, while the real amount was 1011,65 g. Underestimation of waste quantity is highly significant (Wilcoxon pair test p= 0.002278). We found a significantpositive correlation between the age difference between children and food waste amount (correlation coefficient 0.5739, p = 0.016). Among the most frequent wasted food there was milk and dairy products, then fresh vegetable, followed by cereals, then unconsumed pre-prepared foods and fruit, together with smoked meat products, followed by residues of food on a plate. Raw meat, fish, preserved products and sweets were not a subject of food wasting.

  • Název v anglickém jazyce

    Food wasting: A study among Central European four-member families

  • Popis výsledku anglicky

    Food wasting is a serious economic, environmental, social and also nutritional problem. This study focused on description of total amount and structure of food wasting in 17 selected Central European families of four members living in the Czech republic.Observed persons estimated the amount of their food waste for 5 days in average 354,41 g per household, while the real amount was 1011,65 g. Underestimation of waste quantity is highly significant (Wilcoxon pair test p= 0.002278). We found a significantpositive correlation between the age difference between children and food waste amount (correlation coefficient 0.5739, p = 0.016). Among the most frequent wasted food there was milk and dairy products, then fresh vegetable, followed by cereals, then unconsumed pre-prepared foods and fruit, together with smoked meat products, followed by residues of food on a plate. Raw meat, fish, preserved products and sweets were not a subject of food wasting.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Food Research Journal

  • ISSN

    1985-4668

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    MY - Malajsie

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    2679-2683

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus