Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bioresidues from viticultural material - antioxidant potential of Vitis vinifera plant parts

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F12%3A00060401" target="_blank" >RIV/00216224:14310/12:00060401 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bioresidues from viticultural material - antioxidant potential of Vitis vinifera plant parts

  • Popis výsledku v původním jazyce

    An effective and profitable processing of a plant residue from wine production represents one of the most significant parts in viticultural research and technology development. Nowadays, only a few parts of viticultural residues are reprocessed, e.g. asan additional agent in cattle and horses feeding or as a food dietary supplements in the form of grape seed flour or extracted wine oil. Plant residues from Vitis vinifera are apparently still rich in bioactive compounds and the interest of agriculture and food-processing companies in their utilization rapidly increases. In our work, antioxidant potential of leaves, stems and grape seeds of Vitis vinifera was evaluated. Antioxidant activity measurements were followed by ABTS method and total phenolic content was performed using Folin-Ciocalteau method. Consequently, content of selected phenolic compounds was analyzed using high-performance liquid chromatography (HPLC) and representation of analytes in different plant parts was discussed

  • Název v anglickém jazyce

    Bioresidues from viticultural material - antioxidant potential of Vitis vinifera plant parts

  • Popis výsledku anglicky

    An effective and profitable processing of a plant residue from wine production represents one of the most significant parts in viticultural research and technology development. Nowadays, only a few parts of viticultural residues are reprocessed, e.g. asan additional agent in cattle and horses feeding or as a food dietary supplements in the form of grape seed flour or extracted wine oil. Plant residues from Vitis vinifera are apparently still rich in bioactive compounds and the interest of agriculture and food-processing companies in their utilization rapidly increases. In our work, antioxidant potential of leaves, stems and grape seeds of Vitis vinifera was evaluated. Antioxidant activity measurements were followed by ABTS method and total phenolic content was performed using Folin-Ciocalteau method. Consequently, content of selected phenolic compounds was analyzed using high-performance liquid chromatography (HPLC) and representation of analytes in different plant parts was discussed

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Acta Universitatis Palackianae Olomucensis Chemica 50S

  • ISBN

    9788024431154

  • ISSN

    0232-0061

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    146-147

  • Název nakladatele

    Palacký University, Olomouc

  • Místo vydání

    Olomouc

  • Místo konání akce

    Olomouc

  • Datum konání akce

    11. 6. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku