Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

PCR and restriction analysis of brewing and wine yeasts

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F13%3A00070098" target="_blank" >RIV/00216224:14310/13:00070098 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    PCR and restriction analysis of brewing and wine yeasts

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bottom fermenting brewing yeast (S. pastorianus) is a hybrid polyploid microorganism, most often triploid, tetraploid or aneuploid. The hybrid origin of brewing yeast causes problems in identification, including determination of the technologically diverse species S. pastorianus and S. cerevisiae. Wine yeast are mostly diploid and belong to the species S. cerevisiae and S. bayanus. In our study a group of at least 40 brewing, 8 wine and 3 type yeast strains was analyzed by PCR and RFLP techniques. Restriction of mtDNA with 4 different enzymes resulted in 9-12 restriction patterns, an identical pattern was shared by 4 out of 10 ale and lager strain. Wine yeast exhibited a restriction pattern different from that of lager strains. According to the RAPD method, wine and top fermenting strains are clearly separated from lager strains except for 4 top fermenting strains.

  • Název v anglickém jazyce

    PCR and restriction analysis of brewing and wine yeasts

  • Popis výsledku anglicky

    Bottom fermenting brewing yeast (S. pastorianus) is a hybrid polyploid microorganism, most often triploid, tetraploid or aneuploid. The hybrid origin of brewing yeast causes problems in identification, including determination of the technologically diverse species S. pastorianus and S. cerevisiae. Wine yeast are mostly diploid and belong to the species S. cerevisiae and S. bayanus. In our study a group of at least 40 brewing, 8 wine and 3 type yeast strains was analyzed by PCR and RFLP techniques. Restriction of mtDNA with 4 different enzymes resulted in 9-12 restriction patterns, an identical pattern was shared by 4 out of 10 ale and lager strain. Wine yeast exhibited a restriction pattern different from that of lager strains. According to the RAPD method, wine and top fermenting strains are clearly separated from lager strains except for 4 top fermenting strains.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů