Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Genotypové odlišnosti technologických kmenů kvasinek rodu Saccharomyces

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F14%3A00076017" target="_blank" >RIV/00216224:14310/14:00076017 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/14:#0000977

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Genotypové odlišnosti technologických kmenů kvasinek rodu Saccharomyces

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Spodní pivovarské kvasinky jsou hybridní polyploidní mikroorganizmy, což způsobuje problémy při jejich identifikaci, zejména rozlišení technologicky odlišných druhů S. pastorianus a S. cerevisiae. Vinařské kvasinky jsou nejčastěji diploidní a jsou řazenydo druhů S. cerevisiae a S. bayanus. V naší práci bylo metodami PCR a RFLP analyzováno nejméně 40 pivovarských, 8 vinařských a 3 typové kmeny kvasinek. V práci jsme zvolili jako cílové sekvence flokulační geny, gen HIS4 a region ITS, RRL2 a YBR033w a rovněž byl stanoven růst při různých teplotách (30, 37 a 40°C). Bohužel u hybridních průmyslových kmenů rozdíly mezi geny často neodráží rozdíly mezi druhy. Určení hybridních kmenů a jejich názvosloví je složité a dodnes nejednotné.

  • Název v anglickém jazyce

    Genotypic differences of technological yeast strains of genus Saccharomyces

  • Popis výsledku anglicky

    Lager brewing yeasts are hybrid polyploid microorganisms. This characteristic causes problems in their identiffication, especially of technologically different species S. pastorianus and S. cerevisiae. Wine yeasts are mostly diploid and belong to the species S. cerevisiae and S. bayanus. In present work were analysed at least 40 brewing, 8 wine and 3 type yeast strains by PCR and RFLP methods. We choosed flocculating genes, gene HIS4, region ITS, RRL2 and YBR033w as target for differentiation. The growth at different temperatures (30, 37 a 40°C) were monitored. Unfortenately, the differences among genes do not often reflect the differences among species in hybrid industrial yeast strains. The identification and nomenclature of hybrid strains is still very complex and until now nonuniform.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Čo nového v mikrobiológii - Zborník krátkych článkov

  • ISBN

    9788097142223

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    96-101

  • Název nakladatele

    neuveden

  • Místo vydání

    Bratislava-Praha

  • Místo konání akce

    Štrbské pleso, Slovensko

  • Datum konání akce

    1. 1. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku