Genotypové odlišnosti technologických kmenů kvasinek rodu Saccharomyces
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F14%3A00078762" target="_blank" >RIV/00216224:14310/14:00078762 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/14:#0001028
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Genotypové odlišnosti technologických kmenů kvasinek rodu Saccharomyces
Popis výsledku v původním jazyce
Spodní pivovarské kvasinky jsou hybridní polyploidní mikroorganizmy, což způsobuje problémy při jejich identifikaci, zejména rozlišení technologicky odlišných druhů S. pastorianus a S. cerevisiae. Vinařské kvasinky jsou nejčastěji diploidní a jsou řazenydo druhů S. cerevisiae a S. bayanus. V naší práci bylo metodami PCR a RFLP analyzováno nejméně 40 pivovarských, 8 vinařských a 3 typové kmeny kvasinek. V práci jsme zvolili jako cílové sekvence flokulační geny, gen HIS4 a region ITS, RRL2 a YBR033w a rovněž byl stanoven růst při různých teplotách (30, 37 a 40°C). Bohužel u hybridních průmyslových kmenů rozdíly mezi geny často neodráží rozdíly mezi druhy. Určení hybridních kmenů a jejich názvosloví je složité a dodnes nejednotné.
Název v anglickém jazyce
Genotype differences of the technological yeast strains of the genus Saccharomyces
Popis výsledku anglicky
Lager brewing yeasts are hybrid polyploid microorganisms. This characteristic causes problems in their identiffication, especially of technologically different species S. pastorianus and S. cerevisiae. Wine yeasts are mostly diploid and belong to the species S. cerevisiae and S. bayanus. In present work were analysed at least 40 brewing, 8 wine and 3 type yeast strains by PCR and RFLP methods. We choosed flocculating genes, gene HIS4, region ITS, RRL2 and YBR033w as target for differentiation. The growth at different temperatures (30, 37 a 40°C) were monitored. Unfortenately, the differences among genes do not often reflect the differences among species in hybrid industrial yeast strains. The identification and nomenclature of hybrid strains is still very complex and until now nonuniform.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů