Mitochondriální DNA pivovarských kvasinek a její využití při rozlišení kvasinek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F14%3A00076985" target="_blank" >RIV/00216224:14310/14:00076985 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/14:#0001047
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mitochondriální DNA pivovarských kvasinek a její využití při rozlišení kvasinek
Popis výsledku v původním jazyce
Mitochondrie jsou důležitou buněčnou organelou, která je zodpovědná za výrobu energie v podobě ATP. Mitochondriální DNA je svým složením významně odlišná od chromozomální DNA a lze ji využít k identifikaci a rozlišení spodních a svrchních pivovarských kvasinek. Mitochondriální DNA může být analyzována pomocí restrikčního štěpení celých molekul DNA či pomocí PCR a amplifikace jednotlivých genů či úseků genů na mtDNA, s jejich případnou restrikční analýzou. V naší práci bylo metodami PCR a RFLP analyzováno 40 pivovarských, 8 vinařských a 3 typové kmeny kvasinek. Štěpení celkové mtDNA 4 různými enzymy poskytlo 9 až 12 restrikčních profilů. Vinařské kvasinky vykazovaly odlišný restrikční profil od spodních kmenů. Štěpení podjednotky genu COXII poskytlo dvarůzné profily typické pro S. cerevisiae a S. pastorianus. Tato metoda je vhodná k rychlé kontrole produkčních kmenů kvasinek či případné kontaminaci divokými kvasinkami.
Název v anglickém jazyce
Mitochondrial DNA of brewing yeasts and its use in yeast identification
Popis výsledku anglicky
Mitochondria are important cell organels, that produce energy in form of ATP. Mitochondrial DNA is significantly different in its composition from chromosomal DNA and can be used for identification and differentiation of ale and lager brewing yeasts. Mitochondrial DNA can be analyzed by restriction of the whole DNA molecules or by PCR and amplification of target genes or their subunits, and their restriction analysis. In our study, 40 brewing, 8 wine and 3 type yeast strains was analyzed by PCR and RFLPmethods. Using digestion of the whole mtDNA with 4 different enzymes resulted in 9 - 12 restriction patterns. Wine yeasts show different restriction profiles from lager brewing yeasts. Restriction of gene subunit COXII resulted in two different profilestypical for S. cerevisiae and S. pastorianus. This method is suitable for rapid control of technological yeast strains or contamination by wild yeasts.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů