Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mitochondriální DNA pivovarských kvasinek a její využití při rozlišení kvasinek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F14%3A00076985" target="_blank" >RIV/00216224:14310/14:00076985 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/14:#0001047

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mitochondriální DNA pivovarských kvasinek a její využití při rozlišení kvasinek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mitochondrie jsou důležitou buněčnou organelou, která je zodpovědná za výrobu energie v podobě ATP. Mitochondriální DNA je svým složením významně odlišná od chromozomální DNA a lze ji využít k identifikaci a rozlišení spodních a svrchních pivovarských kvasinek. Mitochondriální DNA může být analyzována pomocí restrikčního štěpení celých molekul DNA či pomocí PCR a amplifikace jednotlivých genů či úseků genů na mtDNA, s jejich případnou restrikční analýzou. V naší práci bylo metodami PCR a RFLP analyzováno 40 pivovarských, 8 vinařských a 3 typové kmeny kvasinek. Štěpení celkové mtDNA 4 různými enzymy poskytlo 9 až 12 restrikčních profilů. Vinařské kvasinky vykazovaly odlišný restrikční profil od spodních kmenů. Štěpení podjednotky genu COXII poskytlo dvarůzné profily typické pro S. cerevisiae a S. pastorianus. Tato metoda je vhodná k rychlé kontrole produkčních kmenů kvasinek či případné kontaminaci divokými kvasinkami.

  • Název v anglickém jazyce

    Mitochondrial DNA of brewing yeasts and its use in yeast identification

  • Popis výsledku anglicky

    Mitochondria are important cell organels, that produce energy in form of ATP. Mitochondrial DNA is significantly different in its composition from chromosomal DNA and can be used for identification and differentiation of ale and lager brewing yeasts. Mitochondrial DNA can be analyzed by restriction of the whole DNA molecules or by PCR and amplification of target genes or their subunits, and their restriction analysis. In our study, 40 brewing, 8 wine and 3 type yeast strains was analyzed by PCR and RFLPmethods. Using digestion of the whole mtDNA with 4 different enzymes resulted in 9 - 12 restriction patterns. Wine yeasts show different restriction profiles from lager brewing yeasts. Restriction of gene subunit COXII resulted in two different profilestypical for S. cerevisiae and S. pastorianus. This method is suitable for rapid control of technological yeast strains or contamination by wild yeasts.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů