Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characteristic of the yeast genus Saccharomyces used in technologies

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F15%3A00084472" target="_blank" >RIV/00216224:14310/15:00084472 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/15:#0001144

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Charakteristika kvasiniek rodu Saccharomyces využívaných v technológiách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvasinky rodu Saccharomyces sú človekom používané už tisícročia. V minulosti to bolo k výrobe kvasených nápojov a chleba. V súčasnosti sa ich využitie rozšírilo do oblasti výskumu, farmácie, medicín, atď. Častým javom vyskytujúcim sa u rodu Saccharomycesje medzidruhová hybridizácia, ktorá komplikuje možnosť určiť pôvod jednotlivých druhov. Cieľom práce bolo charakterizovať štyri skupiny technologických kvasiniek (pivovarské, vinárske, liehovarské, pekárske) a typové kmene pomocou genotypových a fenotypových metód. Z genotypových metód bola zvolená PCR ITS regiónu, génu his4, multiplexná PCR a RAPD (random amplified polymorphic DNA). Výsledky z RAPD boli ďalej analyzované v programe BioNumerics 7.5 a bol zostavený dendrogram. Z fenotypových metód bol vybraný rast pri rôznych teplotách a schopnosť asimilovať a skvasovať vybrané cukry. Výsledky ukázali, že dve vzorky sušených pivovarských kvasiniek boli výrobcom chybne označené ako Saccharomyces cerevisiae a jedná sa teda o S.

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristic of the yeast genus Saccharomyces used in technologies

  • Popis výsledku anglicky

    For thousands years, yeasts are used in processes of making fermented beverages and food. Nowadays, these technological yeasts belong to genus Saccharomyces. Many of them are hybrids and their characteristics are slightly different. We have focused on the characterization of technological yeasts strains (brewing, wine, bakers, distilling) and type yeasts strains using methods of molecular biology and biochemical methods. Then we compared them with each other.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů