Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterization of Mentha species and peppermint teas: Correlation between antioxidant properties and electrophoretic fingerprinting

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F15%3A00085659" target="_blank" >RIV/00216224:14310/15:00085659 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterization of Mentha species and peppermint teas: Correlation between antioxidant properties and electrophoretic fingerprinting

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Genus Mentha involves several species and hundreds of varieties which differ in specific odor and taste, but also in the content of polyphenolic compounds and phenolic acids.In this contribution, 10 different varieties of Mentha plant samples and 20 commercially available peppermint herbal teas were evaluated for polyphenolic compound composition and antioxidant properties and compared. The total polyphenolic content (TPC), the total antioxidant activity (TAA) and capillary zone electrophoretic (CZE) fingerprint were measured. The TPC was determined spectrophotometrically using Folin- Ciocalteu method and TAA was measured using scavenging of ABTS cation radical and DPPH method. CZE with UV detection was used for sample fingerprinting. The main goal ofthe study was to compare the information obtained from the electrophoretic fingerprinting with the spectrometric TPC/TAA analyses and discuss the similarities between commercially prepared herbal mixtures with known Mentha plant samples.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of Mentha species and peppermint teas: Correlation between antioxidant properties and electrophoretic fingerprinting

  • Popis výsledku anglicky

    Genus Mentha involves several species and hundreds of varieties which differ in specific odor and taste, but also in the content of polyphenolic compounds and phenolic acids.In this contribution, 10 different varieties of Mentha plant samples and 20 commercially available peppermint herbal teas were evaluated for polyphenolic compound composition and antioxidant properties and compared. The total polyphenolic content (TPC), the total antioxidant activity (TAA) and capillary zone electrophoretic (CZE) fingerprint were measured. The TPC was determined spectrophotometrically using Folin- Ciocalteu method and TAA was measured using scavenging of ABTS cation radical and DPPH method. CZE with UV detection was used for sample fingerprinting. The main goal ofthe study was to compare the information obtained from the electrophoretic fingerprinting with the spectrometric TPC/TAA analyses and discuss the similarities between commercially prepared herbal mixtures with known Mentha plant samples.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů