Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Capillary electrophoresis fingerprinting and spectrophotometric determination of antioxidant potential for classification of Mentha products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43874590" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43874590 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14310/16:00090828

  • Výsledek na webu

    <a href="http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jssc.201600235/abstract;jsessionid=3D6A7FC33A9B2220CABD2C329BE7CF64.f03t04" target="_blank" >http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jssc.201600235/abstract;jsessionid=3D6A7FC33A9B2220CABD2C329BE7CF64.f03t04</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jssc.201600235" target="_blank" >10.1002/jssc.201600235</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Capillary electrophoresis fingerprinting and spectrophotometric determination of antioxidant potential for classification of Mentha products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this work aqueous infusions from ten Mentha herbal samples (four different Mentha species and six hybrids of Mentha x piperita) and 20 different peppermint teas were screened by capillary electrophoresis with UV detection. The fingerprint separation was accomplished in a 25 mM borate background electrolyte with 10% methanol at pH 9.3. The total polyphenolic content in the extracts was determined spectrophotometrically at 765 nm by a Folin-Ciocalteu phenol assay. Total antioxidant activity was determined by scavenging of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical at 515 nm. The peak areas of 12 dominant peaks from CE analysis, present in all samples, and the value of total polyphenolic content and total antioxidant activity obtained by spectrophotometry was combined into a single data matrix and principal component analysis was applied. The obtained principal component analysis model resulted in distinct clusters of Mentha and peppermint tea samples distinguishing the samples according to their potential protective antioxidant effect. Principal component analysis, using a non-targeted approach with no need for compound identification, was found as a new promising tool for the screening of herbal tea products.

  • Název v anglickém jazyce

    Capillary electrophoresis fingerprinting and spectrophotometric determination of antioxidant potential for classification of Mentha products

  • Popis výsledku anglicky

    In this work aqueous infusions from ten Mentha herbal samples (four different Mentha species and six hybrids of Mentha x piperita) and 20 different peppermint teas were screened by capillary electrophoresis with UV detection. The fingerprint separation was accomplished in a 25 mM borate background electrolyte with 10% methanol at pH 9.3. The total polyphenolic content in the extracts was determined spectrophotometrically at 765 nm by a Folin-Ciocalteu phenol assay. Total antioxidant activity was determined by scavenging of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical at 515 nm. The peak areas of 12 dominant peaks from CE analysis, present in all samples, and the value of total polyphenolic content and total antioxidant activity obtained by spectrophotometry was combined into a single data matrix and principal component analysis was applied. The obtained principal component analysis model resulted in distinct clusters of Mentha and peppermint tea samples distinguishing the samples according to their potential protective antioxidant effect. Principal component analysis, using a non-targeted approach with no need for compound identification, was found as a new promising tool for the screening of herbal tea products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Separation Science

  • ISSN

    1615-9306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    39

  • Číslo periodika v rámci svazku

    14

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    2862-2868

  • Kód UT WoS článku

    000380728700024

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84980002161