Speciální úlohy v laboratorním cvičení z analytické chemie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14410%2F12%3A00062323" target="_blank" >RIV/00216224:14410/12:00062323 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Speciální úlohy v laboratorním cvičení z analytické chemie
Popis výsledku v původním jazyce
Byly zkoumány obsahy vybraných chemických látek (potravinářská barviva, chinin, chloridy, titrovatelné kyseliny, vinná kyselina, octová kyselina, askorbová kyselina atd.) v potravinách a léčivech: nápoje (sirupy, minerální vody, tonic, fruko, mléko, ocet, víno), cukrovinky, čokoláda, med, mouka, tuky, oleje, máslo, špenát, réva vinná, vitaminy, léky atd. Byly použity metody analýzy ekonomických ukazatelů (dostupnost vzorků, cena chemikálií a přístrojového vybavení) a experimentální časové náročnosti a metody chemického výzkumu chemometrickými metodami (optimalizace podmínek stanovení, časové závislosti). Výstupem bylo vytvoření řady experimentálních postupů a metod stanovení výše uvedených komponent, využívajících klasické chemické (odměrná analýza) iinstrumentální analytické (optické, elektrochemické) metody.
Název v anglickém jazyce
Special exercises in laboratory practices from analytical chemistry
Popis výsledku anglicky
The contents of chosen chemical substances (food dyes, quinine, chlorides, titratable acids, tartaric acid, acetic acid, ascorbic acid etc.) in food and medicines: beverages (syrups, mineral waters, tonic, milk, vinegar, wine), sweets, chocolate, honey,meal, fats, oils, butter, spinach, vine, vitamins, drugs etc. were researched. The methods of analysis of economical parameters (availability of samples, price of chemicals and apparatus) and experimental time difficulty and methods of chemical researchusing chemometric methods (optimalizations of conditions of determination, time dependences) were used. As the output a lot of experimental procedures and methods of determination of above mentioned components, using the classical chemical methods (volumetry) and instrumental analytical methods (optical, electrochemical), were created.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuálne trendy vo vyučovaní prírodných vied
ISBN
9788080825416
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
108-113
Název nakladatele
Trnavská univerzita
Místo vydání
Trnava
Místo konání akce
Trnava
Datum konání akce
1. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—