Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Beer fingerprinting by Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionisation-Time of Flight Mass Spectrometry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14740%2F12%3A00061676" target="_blank" >RIV/00216224:14740/12:00061676 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26310/12:PU101368

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461200845X" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461200845X</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.05.021" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2012.05.021</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Beer fingerprinting by Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionisation-Time of Flight Mass Spectrometry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A method allowing parallel fingerprinting of proteins and maltooligosaccharides directly from untreated beer samples is presented. These two classes of compounds were detected by Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionisation-Time of Flight-Mass Spectrometry (MALDI-TOF-MS) analysis of beer mixed with 2.5-dihydroxybenzoic acid solution. The maltooligosaccharide profiles acquired from the MALDI sample spot center were not found characteristic for beers of different source and technology. On the other hand, according to profiles containing protein signals acquired from crystals formed on the border of the MALDI sample spot, we were able to distinguish beer samples of the same brand produced by different breweries. The discriminatory abilities of the method were further examined on a set of 17 lager beers, where the fingerprints containing protein signals enabled resolution of majority of examined brands.

  • Název v anglickém jazyce

    Beer fingerprinting by Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionisation-Time of Flight Mass Spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    A method allowing parallel fingerprinting of proteins and maltooligosaccharides directly from untreated beer samples is presented. These two classes of compounds were detected by Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionisation-Time of Flight-Mass Spectrometry (MALDI-TOF-MS) analysis of beer mixed with 2.5-dihydroxybenzoic acid solution. The maltooligosaccharide profiles acquired from the MALDI sample spot center were not found characteristic for beers of different source and technology. On the other hand, according to profiles containing protein signals acquired from crystals formed on the border of the MALDI sample spot, we were able to distinguish beer samples of the same brand produced by different breweries. The discriminatory abilities of the method were further examined on a set of 17 lager beers, where the fingerprints containing protein signals enabled resolution of majority of examined brands.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    135

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    473-478

  • Kód UT WoS článku

    000308574300024

  • EID výsledku v databázi Scopus