Beer fingerprinting by Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionisation-Time of Flight Mass Spectrometry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14740%2F12%3A00061676" target="_blank" >RIV/00216224:14740/12:00061676 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26310/12:PU101368
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461200845X" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461200845X</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.05.021" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2012.05.021</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Beer fingerprinting by Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionisation-Time of Flight Mass Spectrometry
Popis výsledku v původním jazyce
A method allowing parallel fingerprinting of proteins and maltooligosaccharides directly from untreated beer samples is presented. These two classes of compounds were detected by Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionisation-Time of Flight-Mass Spectrometry (MALDI-TOF-MS) analysis of beer mixed with 2.5-dihydroxybenzoic acid solution. The maltooligosaccharide profiles acquired from the MALDI sample spot center were not found characteristic for beers of different source and technology. On the other hand, according to profiles containing protein signals acquired from crystals formed on the border of the MALDI sample spot, we were able to distinguish beer samples of the same brand produced by different breweries. The discriminatory abilities of the method were further examined on a set of 17 lager beers, where the fingerprints containing protein signals enabled resolution of majority of examined brands.
Název v anglickém jazyce
Beer fingerprinting by Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionisation-Time of Flight Mass Spectrometry
Popis výsledku anglicky
A method allowing parallel fingerprinting of proteins and maltooligosaccharides directly from untreated beer samples is presented. These two classes of compounds were detected by Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionisation-Time of Flight-Mass Spectrometry (MALDI-TOF-MS) analysis of beer mixed with 2.5-dihydroxybenzoic acid solution. The maltooligosaccharide profiles acquired from the MALDI sample spot center were not found characteristic for beers of different source and technology. On the other hand, according to profiles containing protein signals acquired from crystals formed on the border of the MALDI sample spot, we were able to distinguish beer samples of the same brand produced by different breweries. The discriminatory abilities of the method were further examined on a set of 17 lager beers, where the fingerprints containing protein signals enabled resolution of majority of examined brands.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
135
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
473-478
Kód UT WoS článku
000308574300024
EID výsledku v databázi Scopus
—