Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Moderní metody detekce plísní v potravinách a životním prostředí.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F06%3A00004289" target="_blank" >RIV/00216275:25310/06:00004289 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Moderní metody detekce plísní v potravinách a životním prostředí.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Velká morfologická a fyziologická rozmanitost a adaptabilita mikromycetů k nejrůznějším ekologickým podmínkám umožňuje jejich výskyt prakticky všude tam, kde existuje organická hmota. Zvláště potraviny jsou z hlediska zdraví člověka velmi vhodným a potenciálně rizikovým substrátem pro osídlení, růst a rozmnožování toxinogenních mikromycetů a následně pro produkci mykotoxinů. Mezi nejtoxičtější mykotoxiny se řadí aflatoxiny produkované plísněmi rodu Aspergillus, převážně kmeny A. parasiticus, A. flavus,A. nomius a A. tamarii. Aflatoxiny jsou potenciální teratogeny, mutageny a karcinogeny. Proto je důležité sledovat nejen jejich výskyt, ale zaměřit se i na detekci těchto plísní. V posledních letech nabývá na důležitosti také sledování a detekce mykotoxinů produkovaných rodem Fusarium (T-2 toxin, DON, nivalenol, atd.). Hlavním cílem dnešní analýzy je hlavně rychlé a spolehlivé stanovení. Proto dochází k propojení mezi jednotlivými obory (analytická chemie, mikrobiologie, imunochem

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of fungi by modern methods

  • Popis výsledku anglicky

    Morphological and physiological variety and adaptability of fungi to ecological conditions allows their occurrence everywhere there, where has been organic matter. Especially food is very suitable and potentially danger substrate for population growth and reproduction toxinogennic fungi and following production of mycotoxins. Aflatoxins are potent carcinogenic, mutagenic and teratogenic metabolites produced predominantly by A. flavus, A. parasiticus, A. nomius and A. tamarii. That is why it is importantmonitor not only their occurrence, but concentrate on detection these fungi. Recently is monitoring and detection mycotoxins produced by fungi of genus Fusarium (T-2 toxin, DON, nivalenol, etc.) important. Principal aim today's analyses is fast and reliable detection. That is why happen to connection among single branch of knowledge (analytic chemistry, microbiology, immunochemistry, molecular biology).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VIII

  • ISBN

    80-7194-903-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    247-254

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Mladkov

  • Datum konání akce

    12. 4. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku