Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání jednotlivých metod izolace DNA z aflatoxinogenních plísní.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F06%3A00004295" target="_blank" >RIV/00216275:25310/06:00004295 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of aflatoxinogenic fungal DNA isolation for PCR.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Two classical techniques of DNA extraction were optimized and compared with use of commercial PCR kits. For DNA isolation was also used commercially delivered compound DNAzol(R)ES. Methods were optimized by using pure cultures A. parasiticus var. globosus CCM F - 550 and A. flavus CCM F - 108. These methods were classified in view of DNA purity, concentration, speed of isolation, intensity of instrument techniques and manipulation and last but not least were taken single isolation cost into consideration. The most effective method for DNA isolation was chosen for positive samples for the presence of the aflatoxinogenic fungi. 83 samples of food (first of all tea, spices and medical herbs) were examined. 27 samples were positive for the presence of theaflatoxinogenic fungi on the AFPA medium. After DNA isolation was made amplification by PCR and detection by electrophoresis. Acquired result practically corresponded with result gained on the AFPA medium.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of aflatoxinogenic fungal DNA isolation for PCR.

  • Popis výsledku anglicky

    Two classical techniques of DNA extraction were optimized and compared with use of commercial PCR kits. For DNA isolation was also used commercially delivered compound DNAzol(R)ES. Methods were optimized by using pure cultures A. parasiticus var. globosus CCM F - 550 and A. flavus CCM F - 108. These methods were classified in view of DNA purity, concentration, speed of isolation, intensity of instrument techniques and manipulation and last but not least were taken single isolation cost into consideration. The most effective method for DNA isolation was chosen for positive samples for the presence of the aflatoxinogenic fungi. 83 samples of food (first of all tea, spices and medical herbs) were examined. 27 samples were positive for the presence of theaflatoxinogenic fungi on the AFPA medium. After DNA isolation was made amplification by PCR and detection by electrophoresis. Acquired result practically corresponded with result gained on the AFPA medium.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    20th International ICFMH Symposium Food Micro 2006

  • ISBN

    961-90346-3-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    453

  • Název nakladatele

    International Committee on Food Microbiology and Hygiene

  • Místo vydání

    Bologna, Itálie

  • Místo konání akce

    Bologna

  • Datum konání akce

    29. 8. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku