Srovnání metod izolace plísňové DNA pro následnou PCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F07%3A00005920" target="_blank" >RIV/00216275:25310/07:00005920 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání metod izolace plísňové DNA pro následnou PCR
Popis výsledku v původním jazyce
Two classical techniques of DNA extraction were optimized and compared with use of commercial PCR kits. For DNA isolation was also used commercially delivered compound DNAzol?ES. Methods were optimized by using pure cultures A. parasiticus var. globosusCCM F ? 550 and A. flavus CCM F ? 108. These methods were classified in view of DNA purity, concentration, speed of isolation, intensity of instrument techniques and manipulation and last but not least were taken single isolation cost into consideration.The most effective method for DNA isolation was chosen for positive samples for the presence of the aflatoxinogenic fungi. 83 samples of food (first of all tea, spices and medical herbs) were examined. 27 samples were positive for the presence of the aflatoxinogenic fungi on the AFPA medium. After DNA isolation was made amplification by PCR and detection by electrophoresis. Acquired result practically corresponded with result gained on the AFPA medium.
Název v anglickém jazyce
Comparison of fungal DNA isolation method for subsequent PCR
Popis výsledku anglicky
Two classical techniques of DNA extraction were optimized and compared with use of commercial PCR kits. For DNA isolation was also used commercially delivered compound DNAzol?ES. Methods were optimized by using pure cultures A. parasiticus var. globosusCCM F ? 550 and A. flavus CCM F ? 108. These methods were classified in view of DNA purity, concentration, speed of isolation, intensity of instrument techniques and manipulation and last but not least were taken single isolation cost into consideration.The most effective method for DNA isolation was chosen for positive samples for the presence of the aflatoxinogenic fungi. 83 samples of food (first of all tea, spices and medical herbs) were examined. 27 samples were positive for the presence of the aflatoxinogenic fungi on the AFPA medium. After DNA isolation was made amplification by PCR and detection by electrophoresis. Acquired result practically corresponded with result gained on the AFPA medium.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník IX. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-012-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
55-58
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—