Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Extrakce DNA z aflatoxinogenních druhů aspergilů vyskytujících se v potravinách pro PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F07%3A00005935" target="_blank" >RIV/00216275:25310/07:00005935 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Extraction of DNA to detection of aflatoxigenic aspergillus species in foodstuffs using PCR method

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The extraction of DNA according to Cenis was used with different modifications of disrupting the cell wall. Fungi mycelium was disrupted by ultrasonic bath, Eppendorf homogenizer and liquid nitrogen. Method was optimized using pure cultures A. parasiticus var. globosus CCM F ? 550 and A. flavus CCM F ? 108. After extraction, acquired DNA was amplified by Polymerase Chain Reaction (PCR). PCR was used to amplify ver-1 gene and apa-2 gene as target fragments. The specific PCR product codes the biosyntheticway of aflatoxin B1. PCR product was detected by electrophoresis. Records were interpreted. Acquired results demonstrate, that success of method depends especially on disrupting cell wall of fungi. 91 samples of food (first of all tea, spices and medical herbs) were examined. 27 samples were positive for the presence of the aflatoxinogenic fungi on the AFPA medium. Two samples contained two species fungi of genus Aspergillus and one sample contained three species fungi of genus Aspergil

  • Název v anglickém jazyce

    Extraction of DNA to detection of aflatoxigenic aspergillus species in foodstuffs using PCR method

  • Popis výsledku anglicky

    The extraction of DNA according to Cenis was used with different modifications of disrupting the cell wall. Fungi mycelium was disrupted by ultrasonic bath, Eppendorf homogenizer and liquid nitrogen. Method was optimized using pure cultures A. parasiticus var. globosus CCM F ? 550 and A. flavus CCM F ? 108. After extraction, acquired DNA was amplified by Polymerase Chain Reaction (PCR). PCR was used to amplify ver-1 gene and apa-2 gene as target fragments. The specific PCR product codes the biosyntheticway of aflatoxin B1. PCR product was detected by electrophoresis. Records were interpreted. Acquired results demonstrate, that success of method depends especially on disrupting cell wall of fungi. 91 samples of food (first of all tea, spices and medical herbs) were examined. 27 samples were positive for the presence of the aflatoxinogenic fungi on the AFPA medium. Two samples contained two species fungi of genus Aspergillus and one sample contained three species fungi of genus Aspergil

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A

  • ISSN

    1211-5541

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    13

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus