Extrakce DNA z aflatoxinogenních druhů aspergilů vyskytujících se v potravinách pro PCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F07%3A00005935" target="_blank" >RIV/00216275:25310/07:00005935 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Extraction of DNA to detection of aflatoxigenic aspergillus species in foodstuffs using PCR method
Popis výsledku v původním jazyce
The extraction of DNA according to Cenis was used with different modifications of disrupting the cell wall. Fungi mycelium was disrupted by ultrasonic bath, Eppendorf homogenizer and liquid nitrogen. Method was optimized using pure cultures A. parasiticus var. globosus CCM F ? 550 and A. flavus CCM F ? 108. After extraction, acquired DNA was amplified by Polymerase Chain Reaction (PCR). PCR was used to amplify ver-1 gene and apa-2 gene as target fragments. The specific PCR product codes the biosyntheticway of aflatoxin B1. PCR product was detected by electrophoresis. Records were interpreted. Acquired results demonstrate, that success of method depends especially on disrupting cell wall of fungi. 91 samples of food (first of all tea, spices and medical herbs) were examined. 27 samples were positive for the presence of the aflatoxinogenic fungi on the AFPA medium. Two samples contained two species fungi of genus Aspergillus and one sample contained three species fungi of genus Aspergil
Název v anglickém jazyce
Extraction of DNA to detection of aflatoxigenic aspergillus species in foodstuffs using PCR method
Popis výsledku anglicky
The extraction of DNA according to Cenis was used with different modifications of disrupting the cell wall. Fungi mycelium was disrupted by ultrasonic bath, Eppendorf homogenizer and liquid nitrogen. Method was optimized using pure cultures A. parasiticus var. globosus CCM F ? 550 and A. flavus CCM F ? 108. After extraction, acquired DNA was amplified by Polymerase Chain Reaction (PCR). PCR was used to amplify ver-1 gene and apa-2 gene as target fragments. The specific PCR product codes the biosyntheticway of aflatoxin B1. PCR product was detected by electrophoresis. Records were interpreted. Acquired results demonstrate, that success of method depends especially on disrupting cell wall of fungi. 91 samples of food (first of all tea, spices and medical herbs) were examined. 27 samples were positive for the presence of the aflatoxinogenic fungi on the AFPA medium. Two samples contained two species fungi of genus Aspergillus and one sample contained three species fungi of genus Aspergil
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A
ISSN
1211-5541
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
13
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—