Bakterie rodu Arcobacter a jejich přežívání v nápojích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F12%3A39894946" target="_blank" >RIV/00216275:25310/12:39894946 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bakterie rodu Arcobacter a jejich přežívání v nápojích
Popis výsledku v původním jazyce
Rod Arcobacter byl popsán v roce 1991 a již zahrnuje 15 druhů. Patří mezi významné patogeny v potravinářství. K potlačení kontaminace se používají antimikrobiální látky, avšak problémem se stává vznik rezistence bakterií. Tyto látky se vyskytují v řadě potravin a nápojů. Pivo může mít antimikrobiální vliv díky obsahu ethanolu, CO2, antioxidantů a nízkému pH. Výsledky přežívání arkobakterů ve vzorcích piv poukazují na fakt, že k inhibici dochází pozvolněji a v menší míře, než je tomu u ethanolu v téže koncentraci jako u piv. Např. divoký izolát A. butzleri byl zcela inhibován koncentrací ethanolu 5 %, avšak ve vzorku piva Pernštejn 12° o téže koncentraci ethanolu, přežívaly buňky z 80 % původně inokulované density. Výsledky též ukazují, že testované arkobaktery přežívají v modelu žaludku s obsahem piva dokonce déle, než bez vzorku. Extraktivnější vzorky vykazovaly lepší podmínky pro přežívání arkobakterů i přes vyšší obsah alkoholu a antioxidačních látek.
Název v anglickém jazyce
Bacteria of the genus Arcobacter a their survival in beverages
Popis výsledku anglicky
This study focuses on a possible inhibitory effect on survival of the genus Arcobacter based on various concentrations of ethanol and five tested kinds of beer. The determinations were made using several representative arcobacters. For most of these, a concentration of 10% ethanol was determined to be the minimum inhibitory concentration (MIC). Also the survival of arcobacters in a laboratory-prepared model stomach was examined and subsequently the definite volume of beer was added in the model stomachsystem. Complete inactivation of all monitored arcobacters was usually detected within 10 min. The results are compared with values of antioxidative activity determined.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XIV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
58-60
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
29. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—