Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bakterie rodu Arcobacter a jejich přežívání v nápojích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F12%3A39894946" target="_blank" >RIV/00216275:25310/12:39894946 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bakterie rodu Arcobacter a jejich přežívání v nápojích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rod Arcobacter byl popsán v roce 1991 a již zahrnuje 15 druhů. Patří mezi významné patogeny v potravinářství. K potlačení kontaminace se používají antimikrobiální látky, avšak problémem se stává vznik rezistence bakterií. Tyto látky se vyskytují v řadě potravin a nápojů. Pivo může mít antimikrobiální vliv díky obsahu ethanolu, CO2, antioxidantů a nízkému pH. Výsledky přežívání arkobakterů ve vzorcích piv poukazují na fakt, že k inhibici dochází pozvolněji a v menší míře, než je tomu u ethanolu v téže koncentraci jako u piv. Např. divoký izolát A. butzleri byl zcela inhibován koncentrací ethanolu 5 %, avšak ve vzorku piva Pernštejn 12° o téže koncentraci ethanolu, přežívaly buňky z 80 % původně inokulované density. Výsledky též ukazují, že testované arkobaktery přežívají v modelu žaludku s obsahem piva dokonce déle, než bez vzorku. Extraktivnější vzorky vykazovaly lepší podmínky pro přežívání arkobakterů i přes vyšší obsah alkoholu a antioxidačních látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Bacteria of the genus Arcobacter a their survival in beverages

  • Popis výsledku anglicky

    This study focuses on a possible inhibitory effect on survival of the genus Arcobacter based on various concentrations of ethanol and five tested kinds of beer. The determinations were made using several representative arcobacters. For most of these, a concentration of 10% ethanol was determined to be the minimum inhibitory concentration (MIC). Also the survival of arcobacters in a laboratory-prepared model stomach was examined and subsequently the definite volume of beer was added in the model stomachsystem. Complete inactivation of all monitored arcobacters was usually detected within 10 min. The results are compared with values of antioxidative activity determined.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XIV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7305-612-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    58-60

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    29. 5. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku