Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Amperometric tyrosinase carbon paste-based biosensor in food analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898383" target="_blank" >RIV/00216275:25310/14:39898383 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Amperometric tyrosinase carbon paste-based biosensor in food analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The biosensor described in this contribution is based on a carbon paste electrode modified by carbon nanotubes and further, by the enzyme tyrosinase immobilized on the electrode surface through the Nafion conductive copolymer. The use of the enzyme biosensor to determine the total concentration of phenolic compounds was optimized and tested in model samples containing up to 16 % of ethanol. This nutrition value is expressed as a mass equivalent of water-soluble analogue of vitamin E, known as Trolox. Thus, the amperometric procedure monitoring the current response could substitute or alternate the commonly used spectrophotometric evaluation. The biosensor was tested to determine the Trolox equivalent in wine and, generally, it can be recommended to thesame application in food analysis for samples containing low contents of vitamin C such as wines, beers, teas, or selected fruits to monitor their freshness or to control technological processes.

  • Název v anglickém jazyce

    Amperometric tyrosinase carbon paste-based biosensor in food analysis

  • Popis výsledku anglicky

    The biosensor described in this contribution is based on a carbon paste electrode modified by carbon nanotubes and further, by the enzyme tyrosinase immobilized on the electrode surface through the Nafion conductive copolymer. The use of the enzyme biosensor to determine the total concentration of phenolic compounds was optimized and tested in model samples containing up to 16 % of ethanol. This nutrition value is expressed as a mass equivalent of water-soluble analogue of vitamin E, known as Trolox. Thus, the amperometric procedure monitoring the current response could substitute or alternate the commonly used spectrophotometric evaluation. The biosensor was tested to determine the Trolox equivalent in wine and, generally, it can be recommended to thesame application in food analysis for samples containing low contents of vitamin C such as wines, beers, teas, or selected fruits to monitor their freshness or to control technological processes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CG - Elektrochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    108

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "S179"-"S182"

  • Kód UT WoS článku

    000346508500005

  • EID výsledku v databázi Scopus