Comparison of Tyrosinase Biosensor Based on Carbon Nanotubes with DPPH Spectrophotometric Assay in Determination of TEAC in Selected Moravian Wines
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900567" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900567 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://link.springer.com/article/10.1007/s00706-014-1404-5" target="_blank" >http://link.springer.com/article/10.1007/s00706-014-1404-5</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00706-014-1404-5" target="_blank" >10.1007/s00706-014-1404-5</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of Tyrosinase Biosensor Based on Carbon Nanotubes with DPPH Spectrophotometric Assay in Determination of TEAC in Selected Moravian Wines
Popis výsledku v původním jazyce
An amperometric biosensor based on carbon paste electrode coated with a thin layer of carbon nanotubes and Nafion film containing the tyrosinase enzyme was used for direct determination of Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) in selected Moravian wines. The results were compared with an official spectrophotometric method using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical (DPPH). Although based on the different principles, results of both the methods were comparable; correlation coefficient 0.9752 wasfound. TEAC values differ from ca. 50 to ca. 280 mg dmMINUS SIGN 3 being increased from white wines to red varieties. Optimum conditions for the biosensor application were investigated.
Název v anglickém jazyce
Comparison of Tyrosinase Biosensor Based on Carbon Nanotubes with DPPH Spectrophotometric Assay in Determination of TEAC in Selected Moravian Wines
Popis výsledku anglicky
An amperometric biosensor based on carbon paste electrode coated with a thin layer of carbon nanotubes and Nafion film containing the tyrosinase enzyme was used for direct determination of Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) in selected Moravian wines. The results were compared with an official spectrophotometric method using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical (DPPH). Although based on the different principles, results of both the methods were comparable; correlation coefficient 0.9752 wasfound. TEAC values differ from ca. 50 to ca. 280 mg dmMINUS SIGN 3 being increased from white wines to red varieties. Optimum conditions for the biosensor application were investigated.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CG - Elektrochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Monatshefte fur Chemie
ISSN
0026-9247
e-ISSN
—
Svazek periodika
146
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
AT - Rakouská republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
813-817
Kód UT WoS článku
000353219700011
EID výsledku v databázi Scopus
—