Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

GC-MS method for trans/cis-resveratrol and its photo oxidation by-product analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F16%3A39901851" target="_blank" >RIV/00216275:25310/16:39901851 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    GC-MS metóda pre stanovenie trans/cis-resveratrolu a vedľajšieho produktu jeho fotooxidácie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vďaka pozitívnym účinkom na ľudské zdravie popularita resveratrolu v poslednej dobe stúpa. Je pridávaný do rôznych krémov proti starnutiu, vyrábaný v podobe tabliet alebo ho možno jednoducho nájsť vo víne či hroznovom džúse. Po expozícii UV žiareniu sa jeho molekula mení na ďalšiu izoformu - cis-resveratrol - ktorý je následne premenený na iné vedľajšie produkty. Jedným z nich je 2,4,6-trihydroxyfenantrén, ktorý môže mať škodlivé účinky. Cieľom tejto štúdie bolo zavedenie GC-MS metódy, ktorá by bola schopná stanoviť všetky tri zložky v jednej analýze. Vďaka tejto metóde by bolo možné sledovať zmeny koncentrácie vybraných analytov v nápojoch vyrábaných z hrozna po expozícii slnečnému žiareniu (UV svetlo).

  • Název v anglickém jazyce

    GC-MS method for trans/cis-resveratrol and its photo oxidation by-product analysis

  • Popis výsledku anglicky

    The popularity of resveratrol has increased recently due to its positive effects on human health. It is added to different anti-aging creams or produced in pills or simply it can be found in wine or grape juice. But the exposure to UV light changes this molecule to other isoform - cis-resveratrol - that is subsequently changed to other by-products. One of these is 2,4,6-trihydroxyphenanthrene that could be harmful. The aim of this study was to introduce GC-MS method that would be able to determine all three analytes in one run. Thanks to this method we would be able to monitor changes in concentration of selected analytes in grape-derived beverages after exposure to sunlight (UV light).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Študentská vedecká konferencia PriF UK 2016 : zborník recenzovaných príspevkov

  • ISBN

    978-80-223-4103-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    864-869

  • Název nakladatele

    Univerzita Komenského v Bratislave

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Bratislava

  • Datum konání akce

    27. 4. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku