Využití výlisků z modré révy v textilním průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24410%2F13%3A%230001607" target="_blank" >RIV/46747885:24410/13:#0001607 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.tretiruka.cz/aprochem2013/" target="_blank" >http://www.tretiruka.cz/aprochem2013/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití výlisků z modré révy v textilním průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo ověřit funkčnost barviv extrahovaných z výlisků modré révy a sorbovaných na vlněnou tkaninu. Tyto polyfenolické látky (především antokyany a taniny) mohou sloužit jako textilní barviva, která mají široké spektrum biogenních účinků,mj. jsou to antioxidanty schopné likvidovat volné radikály. Byly ověřovány změny, ke kterým dochází po expozici UV zářením u tkanin nabarvených těmito polyfenolickými extrakty. Byl proměřen obsah polyfenolů před a po expozici UV zářením a zároveň byly zjišťovány změny v jejich antioxidačním účinku. Bylo zjištěno, že po 24hodinové expozici UV zářením zůstal zachován vysoký obsah celkových polyfenolů na vlněné tkanině, kde došlo zároveň ke změně barevného odstínu a že i přes nízkou světelnou stabilitu barevných antokyanů si ostatní polyfenoly sorbované ve vlněné tkanině zachovaly vysokou schopnost deaktivovat volné radikály.
Název v anglickém jazyce
Using of waste of grapes in textile industry
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to verify the functionality of dyes extracted from blue grape pomace and sorbed on wool fabric. These polyphenolic substances (in particular anthocyanins and tannins) have significant biochemical effects, including antioxidant ones able to destroy free radicals. There were examined changes occurring in this complex of polyphenols after exposure of wool fabrics to UV radiation. Polyphenols content was measured before and after exposure to UV radiation and simultaneously determined changes in their antioxidant effect. It was found out that despite the very low light stability of coloured anthocyanins - even after 24 hour exposure to UV radiation ? the high content of total polyphenols was maintained and especially did not occur any significant change in their ability to quench free radicals.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JJ - Ostatní materiály
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
APROCHEM 2013
ISBN
978-80-85990-23-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
CEMC
Místo vydání
—
Místo konání akce
Loučná nad Desnou
Datum konání akce
1. 1. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—