Changes in the antioxidant activity of polyphenols from grape pomace after interaction with UV radiation
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24410%2F15%3A00002986" target="_blank" >RIV/46747885:24410/15:00002986 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.15240/tul/004/2015-1-008" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15240/tul/004/2015-1-008</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15240/tul/004/2015-1-008" target="_blank" >10.15240/tul/004/2015-1-008</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes in the antioxidant activity of polyphenols from grape pomace after interaction with UV radiation
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to determine changes in the content of polyphenols and their antioxidant activity after interaction with UV radiation. An aqueous extract of grape pomace was used as a source of the tested polyphenols. Due to the differences between coloured monomeric anthocyanins and polymeric condensed tannins there were tested extracts from the skins and seeds separately. It was shown that despite the light instability of coloured anthocyanins a high content of total polyphenols remained in these solutions, and also their ability to destroy free radicals remained high even after 24 hours of exposure to UV radiation.
Název v anglickém jazyce
Changes in the antioxidant activity of polyphenols from grape pomace after interaction with UV radiation
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to determine changes in the content of polyphenols and their antioxidant activity after interaction with UV radiation. An aqueous extract of grape pomace was used as a source of the tested polyphenols. Due to the differences between coloured monomeric anthocyanins and polymeric condensed tannins there were tested extracts from the skins and seeds separately. It was shown that despite the light instability of coloured anthocyanins a high content of total polyphenols remained in these solutions, and also their ability to destroy free radicals remained high even after 24 hours of exposure to UV radiation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
ACC Journal
ISSN
1803-9782
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
70-76
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—