Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polyphenols from grape pomace and their UV radiation testing in carboxymethyl cellulose films

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24410%2F13%3A%230001606" target="_blank" >RIV/46747885:24410/13:#0001606 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Polyphenols from grape pomace and their UV radiation testing in carboxymethyl cellulose films

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this work was to test the polyphenols on carboxymethyl cellulose, which served as their carrier. The aqueous extract of blue marc vine variety Fratava was used as a source of polyphenols. These substances (in particular anthocyanins and tannins) have significant biochemical effects, including antioxidant ones able to destroy free radicals. There were examined changes occurring in this complex of polyphenols after exposure to UV radiation. Polyphenols content was measured before and after exposure to UV radiation and simultaneously determined changes in their antioxidant effect. It was found out that despite the very low light stability of coloured anthocyanins, the high content of total polyphenols was maintained even after 24 hour exposureto UV radiation and especially there was no significant change in their ability to quench free radicals

  • Název v anglickém jazyce

    Polyphenols from grape pomace and their UV radiation testing in carboxymethyl cellulose films

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to test the polyphenols on carboxymethyl cellulose, which served as their carrier. The aqueous extract of blue marc vine variety Fratava was used as a source of polyphenols. These substances (in particular anthocyanins and tannins) have significant biochemical effects, including antioxidant ones able to destroy free radicals. There were examined changes occurring in this complex of polyphenols after exposure to UV radiation. Polyphenols content was measured before and after exposure to UV radiation and simultaneously determined changes in their antioxidant effect. It was found out that despite the very low light stability of coloured anthocyanins, the high content of total polyphenols was maintained even after 24 hour exposureto UV radiation and especially there was no significant change in their ability to quench free radicals

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    JJ - Ostatní materiály

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Waste forum

  • ISSN

    1804-0195

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    76-82

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus