Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Gas Chromatographic-Mass Spectrometric Method for the Simultaneous Determination of Resveratrol Isomers and 2,4,6-Trihydroxyphenanthrene in Red Wines Exposed to UV-Light

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F19%3A39915970" target="_blank" >RIV/00216275:25310/19:39915970 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31554403" target="_blank" >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31554403</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.9b05992" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.9b05992</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Gas Chromatographic-Mass Spectrometric Method for the Simultaneous Determination of Resveratrol Isomers and 2,4,6-Trihydroxyphenanthrene in Red Wines Exposed to UV-Light

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Resveratrol (3,5,4&apos;-trihydroxystilbene) is one of the most abundant polyphenols in red grapes, and red wine represents one of the most important dietary sources of this compound. Although its beneficial properties on human health have been widely investigated over the last 30 years, very little is known about its derivatives. Resveratrol can indeed undergo glycosylation, oligomerization and, upon UV-light exposure, it can isomerize from the trans-to the cis-isomer, which can further cyclize to 2,4,6-trihydroxyphenanthrene (THP). Although the effects of THP on human health are not yet known, being a polycyclic aromatic hydrocarbon, it can be potentially harmful. Because no data about THP occurrence in plant food and beverages are available, a simple procedure based on liquid-liquid extraction and gas chromatography-mass spectrometry has been developed and validated for the simultaneous qualitative and quantitative analysis of trans-resveratrol, cis-resveratrol, and THP in red wine, before and after UV-light exposure.

  • Název v anglickém jazyce

    Gas Chromatographic-Mass Spectrometric Method for the Simultaneous Determination of Resveratrol Isomers and 2,4,6-Trihydroxyphenanthrene in Red Wines Exposed to UV-Light

  • Popis výsledku anglicky

    Resveratrol (3,5,4&apos;-trihydroxystilbene) is one of the most abundant polyphenols in red grapes, and red wine represents one of the most important dietary sources of this compound. Although its beneficial properties on human health have been widely investigated over the last 30 years, very little is known about its derivatives. Resveratrol can indeed undergo glycosylation, oligomerization and, upon UV-light exposure, it can isomerize from the trans-to the cis-isomer, which can further cyclize to 2,4,6-trihydroxyphenanthrene (THP). Although the effects of THP on human health are not yet known, being a polycyclic aromatic hydrocarbon, it can be potentially harmful. Because no data about THP occurrence in plant food and beverages are available, a simple procedure based on liquid-liquid extraction and gas chromatography-mass spectrometry has been developed and validated for the simultaneous qualitative and quantitative analysis of trans-resveratrol, cis-resveratrol, and THP in red wine, before and after UV-light exposure.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    42

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    11752-11757

  • Kód UT WoS článku

    000492802400022

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85073189936