Červené víno jako protektivní systém resveratrolu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012877" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012877 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Red wine as resveratro protectiv system
Popis výsledku v původním jazyce
The study describes an isomerization of trans -resveratrol exposed to diffused daylight in dependence on temperature and character of liquid sample (type of solvent, wine #).These effects were investigated using the reverse-phase-HPLC method. Trans -resveratrol isoform was light sensitive and under daylight isomerized to cis-form very easily. The exposition of trans -resveratrol solution by higher temperatures did not induce isomerization reaction if that was kept in dark. The wines were analyzed immediately after opening (0 hour), and again after 48 hours and after 17 days. The concentration of resveratrol in tested red wines was stable at 4 °C, under room temperature the total amount of resveratrol in all cases increased.
Název v anglickém jazyce
Red wine as resveratro protectiv system
Popis výsledku anglicky
The study describes an isomerization of trans -resveratrol exposed to diffused daylight in dependence on temperature and character of liquid sample (type of solvent, wine #).These effects were investigated using the reverse-phase-HPLC method. Trans -resveratrol isoform was light sensitive and under daylight isomerized to cis-form very easily. The exposition of trans -resveratrol solution by higher temperatures did not induce isomerization reaction if that was kept in dark. The wines were analyzed immediately after opening (0 hour), and again after 48 hours and after 17 days. The concentration of resveratrol in tested red wines was stable at 4 °C, under room temperature the total amount of resveratrol in all cases increased.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F99%2F1338" target="_blank" >GA525/99/1338: Resveratrol jako biologicky aktivní látka a jeho význam pro lidské zdraví</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
22
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
166-168
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—