Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sensor zpětně rozptýleného polarizačního stavu světla v tkáňových buňkách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26220%2F09%3APU80258" target="_blank" >RIV/00216305:26220/09:PU80258 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sensor of back-scattered light polarization in body cells

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The biological tissues consist of cells which dimensions are bigger than a wavelength of visible light. Therefore a Mie scattering of transmitted and reflected light occurs and different polarization states arise. The back-scattered polarized laser lightexhibits multiple scattering from the surface and subsurface layers of the sample. Notwithstanding this phenomenon is different if the cellular tissues are live or dead. In the case of porcine meat, there are temporal and dynamic changes not only as a result of chemical process, but also geometric deformations due to the water evaporation from intracellular and extracellular sites. Although multiple scattering in tissue randomizes incident polarization states, the shift of polarization can be clearly observed in diffusive scattering pattern due to the muscle orientation and meat aging. Accordingly, these temporal changes due to the multiple scattering of backscattered light allow measure the freshness of processed meat.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensor of back-scattered light polarization in body cells

  • Popis výsledku anglicky

    The biological tissues consist of cells which dimensions are bigger than a wavelength of visible light. Therefore a Mie scattering of transmitted and reflected light occurs and different polarization states arise. The back-scattered polarized laser lightexhibits multiple scattering from the surface and subsurface layers of the sample. Notwithstanding this phenomenon is different if the cellular tissues are live or dead. In the case of porcine meat, there are temporal and dynamic changes not only as a result of chemical process, but also geometric deformations due to the water evaporation from intracellular and extracellular sites. Although multiple scattering in tissue randomizes incident polarization states, the shift of polarization can be clearly observed in diffusive scattering pattern due to the muscle orientation and meat aging. Accordingly, these temporal changes due to the multiple scattering of backscattered light allow measure the freshness of processed meat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JA - Elektronika a optoelektronika, elektrotechnika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA102%2F08%2F1474" target="_blank" >GA102/08/1474: Lokální optická a elektrická charakterizace optoelektronických struktur s nanometrickým rozlišením</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Optical sensors 2009, Francesco Baldini, Jiri Homola, Robert A. Lieberman (Eds)., SPIE Proceedings, vol. 7356

  • ISBN

  • ISSN

    0277-786X

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    SPIE

  • Místo vydání

    Bellingham, USA

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    20. 4. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku