Sensor zpětně rozptýleného polarizačního stavu světla v tkáňových buňkách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26220%2F09%3APU80258" target="_blank" >RIV/00216305:26220/09:PU80258 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Sensor of back-scattered light polarization in body cells
Popis výsledku v původním jazyce
The biological tissues consist of cells which dimensions are bigger than a wavelength of visible light. Therefore a Mie scattering of transmitted and reflected light occurs and different polarization states arise. The back-scattered polarized laser lightexhibits multiple scattering from the surface and subsurface layers of the sample. Notwithstanding this phenomenon is different if the cellular tissues are live or dead. In the case of porcine meat, there are temporal and dynamic changes not only as a result of chemical process, but also geometric deformations due to the water evaporation from intracellular and extracellular sites. Although multiple scattering in tissue randomizes incident polarization states, the shift of polarization can be clearly observed in diffusive scattering pattern due to the muscle orientation and meat aging. Accordingly, these temporal changes due to the multiple scattering of backscattered light allow measure the freshness of processed meat.
Název v anglickém jazyce
Sensor of back-scattered light polarization in body cells
Popis výsledku anglicky
The biological tissues consist of cells which dimensions are bigger than a wavelength of visible light. Therefore a Mie scattering of transmitted and reflected light occurs and different polarization states arise. The back-scattered polarized laser lightexhibits multiple scattering from the surface and subsurface layers of the sample. Notwithstanding this phenomenon is different if the cellular tissues are live or dead. In the case of porcine meat, there are temporal and dynamic changes not only as a result of chemical process, but also geometric deformations due to the water evaporation from intracellular and extracellular sites. Although multiple scattering in tissue randomizes incident polarization states, the shift of polarization can be clearly observed in diffusive scattering pattern due to the muscle orientation and meat aging. Accordingly, these temporal changes due to the multiple scattering of backscattered light allow measure the freshness of processed meat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JA - Elektronika a optoelektronika, elektrotechnika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA102%2F08%2F1474" target="_blank" >GA102/08/1474: Lokální optická a elektrická charakterizace optoelektronických struktur s nanometrickým rozlišením</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Optical sensors 2009, Francesco Baldini, Jiri Homola, Robert A. Lieberman (Eds)., SPIE Proceedings, vol. 7356
ISBN
—
ISSN
0277-786X
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Název nakladatele
SPIE
Místo vydání
Bellingham, USA
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
20. 4. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—