Elektroforetické stanovení náhradních sladidel v cukrovinkách pro diabetiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F06%3APU64029" target="_blank" >RIV/00216305:26310/06:PU64029 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Elektroforetické stanovení náhradních sladidel v cukrovinkách pro diabetiky
Popis výsledku v původním jazyce
Prezentovaná práce se zabývá současným stanovením náhradních sladidel NHDC a acesulfamu K v cukrovinkách pro diabetiky. Vyvinutá metoda používá jako finální analytickou techniku kapilární elektroforézu s UV detekcí. Pro předčištění vzorků a zakoncentrování obou sladidel byly využity SPE kolonky. Metoda byla vyvinuta pro koncentrační hladinu 2 - 20 mg/kg sladidel a byla ověřena na několika druzích cukrovinek běžně dosažitelných v obchodní síti.
Název v anglickém jazyce
Determination of alternative sveeteners by capillary electrophoresis in candies for diabetics.
Popis výsledku anglicky
Introduced work is dealed with simultaneous determination of alternative sweeteners neohesperidin dihydrochalcone and ascesulfame K in candies for diabetics. Developed method use the capillary electrophoresis with UV-detection as a finaly analytical techniques. The solid phase extraction was used for preconcentration and purification both of sweeteners. The method was developed for concentration level of 2 to 20 mg/kg. It was verified for candies commonly available in market.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Svazek periodika
37
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
86-88
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—