Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Speciace arsenu v rybách za použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie spojené s generací hydridů a atomovou fluorescenční spektrometrií

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F08%3APU75959" target="_blank" >RIV/00216305:26310/08:PU75959 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Arsenic speciation in fish using high performance liquid chromatography coupled with hydride generation atomic fluorescence spectrometry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Arsenic is well known as a toxic element that occurs in foodstuffs in several forms. These forms have for humans different toxicity, therefore is total amount of arsenic in the foodstuffs insufficient information. The aim of the present work is speciation of arsenic in fish samples. Speciation method included coupling of separation by high performance liquid chromatography and detection by hydride generation atomic fluorescence spectrometry. Fish samples were extracted using five different extraction mixtures and their efficiency were compared. Obtained results showed that in all analysed samples extractable arsenic was present in the form of nontoxic arsenobetaine.

  • Název v anglickém jazyce

    Arsenic speciation in fish using high performance liquid chromatography coupled with hydride generation atomic fluorescence spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    Arsenic is well known as a toxic element that occurs in foodstuffs in several forms. These forms have for humans different toxicity, therefore is total amount of arsenic in the foodstuffs insufficient information. The aim of the present work is speciation of arsenic in fish samples. Speciation method included coupling of separation by high performance liquid chromatography and detection by hydride generation atomic fluorescence spectrometry. Fish samples were extracted using five different extraction mixtures and their efficiency were compared. Obtained results showed that in all analysed samples extractable arsenic was present in the form of nontoxic arsenobetaine.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    1213-7103

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    102

  • Číslo periodika v rámci svazku

    15

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus