Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Autenticita čokolád s různým obsahem kakaové sušiny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F22%3APU144267" target="_blank" >RIV/00216305:26310/22:PU144267 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.slpk.sk/eldo/2022/dl/9788082660077/9788082660077.pdf" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2022/dl/9788082660077/9788082660077.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Autenticita čokolád s různým obsahem kakaové sušiny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work deals with the analysis of chocolate samples with different cocoa solids content purchased in the Czech sales network. The work aims to verify whether the producers do not deceive the consumer by artificially increasing the value of the cocoa solids content on the product packaging. A total of 15 chocolate samples with a cocoa solids content of 50 to 90% were analyzed. The total cocoa solids were determined from the total fat content and the theobromine and caffeine content of the chocolate samples. Theobromine and caffeine concentration in chocolate samples were determined by high performance liquid chromatography with a DAD detector. The fat content of the analyzed samples in most cases corresponded to the information given by the manufacturer on the packaging. No lower content of total cocoa solids was found in any of the examined samples compared to the declared amount on the packaging. On the contrary, most samples had a higher total cocoa solids content (in an average 3.9 %) than state

  • Název v anglickém jazyce

    Authenticity of chocolates with different cocoa solids content

  • Popis výsledku anglicky

    This work deals with the analysis of chocolate samples with different cocoa solids content purchased in the Czech sales network. The work aims to verify whether the producers do not deceive the consumer by artificially increasing the value of the cocoa solids content on the product packaging. A total of 15 chocolate samples with a cocoa solids content of 50 to 90% were analyzed. The total cocoa solids were determined from the total fat content and the theobromine and caffeine content of the chocolate samples. Theobromine and caffeine concentration in chocolate samples were determined by high performance liquid chromatography with a DAD detector. The fat content of the analyzed samples in most cases corresponded to the information given by the manufacturer on the packaging. No lower content of total cocoa solids was found in any of the examined samples compared to the declared amount on the packaging. On the contrary, most samples had a higher total cocoa solids content (in an average 3.9 %) than state

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10700 - Other natural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů