Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of the content of capsaicin and dihydrocapsaicin in twelve varieties of chilli peppers using liquid chromatography with uv/vis detection

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26620%2F17%3APU128350" target="_blank" >RIV/00216305:26620/17:PU128350 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/17:43912623

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mendelnet.cz/artkey/mnt-201701-0096_Determination-of-the-content-of-capsaicin-and-dihydrocapsaicin-in-twelve-varieties-of-chilli-peppers-using-liqu.php?back=/magno/mnt/2017/mn1.php?secid=4" target="_blank" >https://mendelnet.cz/artkey/mnt-201701-0096_Determination-of-the-content-of-capsaicin-and-dihydrocapsaicin-in-twelve-varieties-of-chilli-peppers-using-liqu.php?back=/magno/mnt/2017/mn1.php?secid=4</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of the content of capsaicin and dihydrocapsaicin in twelve varieties of chilli peppers using liquid chromatography with uv/vis detection

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the experiment was to determine the content of capsaicin and dihydrocapsaicin in twelve varieties of chilli peppers (Brown Bhutlah II, Bhut Jolokia Yellow I, Pieto de Moca II, Trinidad 7 POT II, 7 POT White II, Naga Jolokia I, Habanero Orange, Naga Viper II, Bhut Jolokia II, Jalapeno, White Naga Bhut Jolokia I, Carolina Reaper II) using high performance liquid chromatography UltiMate 3000 with UV/VIS detector. Each variety of chilli peppers was prepared without seeds and partitions (septa) and with seeds and partitions (septa) in order to compare yields of capsaicin and dihydrocapsaicin depending on the sample preparation. Based on the experiment, it was shown that chilli peppers with seeds and partitions (septa) had a higher content of capsaicin and dihydrocapsaicin compared to chilli peppers without seeds and partitions (septa). The highest capsaicin and dihydrocapsaicin content was of chilli peppers Carolina Reaper II. From the contents of capsaicin and dihydrocapsaicin was calculated so-called pungency in Scoville units (SHU) in order to compare our results with previous studies.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of the content of capsaicin and dihydrocapsaicin in twelve varieties of chilli peppers using liquid chromatography with uv/vis detection

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment was to determine the content of capsaicin and dihydrocapsaicin in twelve varieties of chilli peppers (Brown Bhutlah II, Bhut Jolokia Yellow I, Pieto de Moca II, Trinidad 7 POT II, 7 POT White II, Naga Jolokia I, Habanero Orange, Naga Viper II, Bhut Jolokia II, Jalapeno, White Naga Bhut Jolokia I, Carolina Reaper II) using high performance liquid chromatography UltiMate 3000 with UV/VIS detector. Each variety of chilli peppers was prepared without seeds and partitions (septa) and with seeds and partitions (septa) in order to compare yields of capsaicin and dihydrocapsaicin depending on the sample preparation. Based on the experiment, it was shown that chilli peppers with seeds and partitions (septa) had a higher content of capsaicin and dihydrocapsaicin compared to chilli peppers without seeds and partitions (septa). The highest capsaicin and dihydrocapsaicin content was of chilli peppers Carolina Reaper II. From the contents of capsaicin and dihydrocapsaicin was calculated so-called pungency in Scoville units (SHU) in order to compare our results with previous studies.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LQ1601" target="_blank" >LQ1601: CEITEC 2020</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2017

  • ISBN

    978-80-7509-529-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    861-866

  • Název nakladatele

    Mendel University in Brno

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    8. 11. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku

    000440194500154