Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bioactive compounds and antioxidant activities of selected types of chilli peppers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A96080" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:96080 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.17221/45/2023-CJFS" target="_blank" >https://doi.org/10.17221/45/2023-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/45/2023-CJFS" target="_blank" >10.17221/45/2023-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bioactive compounds and antioxidant activities of selected types of chilli peppers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Chilli peppers (Capsicum spp.) are important plants usually consumed as food or used as a spice or medicine. They contain a wide range of phytochemicals such as capsaicinoids, polyphenols (PPH), carotenoids (CC) and vitamins. This study aimed to quantify the contents of capsaicin, dihydrocapsaicin, total PPH, phenolic acids (PHA) and total CC, and the antioxidant activities of the chilli peppers Trinidad Moruga Scorpion, Bhut Jolokia, Habanero Red, Habanero Maya Red, Habanero Red Savina, Jamaica Rosso, Serrano, and Jalapeno. High-performance liquid chromatography was used to quantify the contents of the bioactive compounds. The capsaicin contents in the peppers ranged from 2.1 to 124.2 mg·g–1, the dihydrocapsaicin content ranged from 5.1 to 151.3 mg·g–1, the total PPH content ranged from 3.53 to 25.9 mg GAE·g–1, and the total CC content ranged from 114.7 to 1 390.8 µg·g–1. The chlorogenic acid content was highest in Habanero Red (82.6 µg·g–1). The 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl test of free-radical scavenging activity indicated that the ethanolic extract of the Trinidad Moruga Scorpion pepper had the highest antioxidant activity correlated with the contents of phenolic substances.

  • Název v anglickém jazyce

    Bioactive compounds and antioxidant activities of selected types of chilli peppers

  • Popis výsledku anglicky

    Chilli peppers (Capsicum spp.) are important plants usually consumed as food or used as a spice or medicine. They contain a wide range of phytochemicals such as capsaicinoids, polyphenols (PPH), carotenoids (CC) and vitamins. This study aimed to quantify the contents of capsaicin, dihydrocapsaicin, total PPH, phenolic acids (PHA) and total CC, and the antioxidant activities of the chilli peppers Trinidad Moruga Scorpion, Bhut Jolokia, Habanero Red, Habanero Maya Red, Habanero Red Savina, Jamaica Rosso, Serrano, and Jalapeno. High-performance liquid chromatography was used to quantify the contents of the bioactive compounds. The capsaicin contents in the peppers ranged from 2.1 to 124.2 mg·g–1, the dihydrocapsaicin content ranged from 5.1 to 151.3 mg·g–1, the total PPH content ranged from 3.53 to 25.9 mg GAE·g–1, and the total CC content ranged from 114.7 to 1 390.8 µg·g–1. The chlorogenic acid content was highest in Habanero Red (82.6 µg·g–1). The 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl test of free-radical scavenging activity indicated that the ethanolic extract of the Trinidad Moruga Scorpion pepper had the highest antioxidant activity correlated with the contents of phenolic substances.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40403 - Agricultural biotechnology related ethics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

    1212-1800

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    204-211

  • Kód UT WoS článku

    001021632700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85165320416