Profily IgE mediované senzibilizace na luštěniny a jejich klinické projevy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F21%3A10431529" target="_blank" >RIV/00669806:_____/21:10431529 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=m3oHAjMckk" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=m3oHAjMckk</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Profily IgE mediované senzibilizace na luštěniny a jejich klinické projevy
Popis výsledku v původním jazyce
Luštěniny jsou významnými potravinovými alergeny. K jejich hlavním alergenním složkám patří seed storage proteiny a PR-10 proteiny. Rozhodli jsme se prozkoumat senzibilizační profily specifických IgE protilátek na jednotlivé luštěniny u velkého souboru pacientů vyšetřených pomocí multiplexu ALEX. Současně jsme sledovali anamnestický výskyt a charakter klinických reakcí na luštěniny a také senzibilizaci a klinické reakce na zkříženě reagující alergeny, konkrétně ořechy, semena a PR-10 proteiny. Vyšetřeno bylo celkem 685 pacientů. Téměř čtvrtina z nich (24%) byla senzibilizována na některou z luštěnin. Mezi nimi převažovala senzibilizace na arašídy (n=122) a sóju (n=98), s velkým odstupem za nimi následovala čočka a příbuzné luštěniny (n=11). V anamnéze udávali pacienti nejčastěji klinické reakce na arašídy (n=17), nicméně sóju (4 pacienti) v tomto případě předstihly právě čočka a jí příbuzné luštěniny (celkem 11 pacientů). V klinických reakcích převažovaly reakce systémové, jejichž podkladem byla nejčastěji senzibilizace na seed storage proteiny. Čočka a příbuzné luštěniny sice nepatří mezi přední původce alergických reakcí na potraviny, avšak v našich podmínkách podle všeho významem předstihují sóju a měla by jim proto být věnována větší pozornost.
Název v anglickém jazyce
The profiles of IgE-mediated sensitization to legumes and their clinical manifestations
Popis výsledku anglicky
Legumes are important food allergens. Their major allergenic components are seed storage proteins and PR-10 proteins. We decided to investigate the sensitization profiles of specific IgE antibodies to distinct legumes in a large group of patients examined by multiplex system ALEX. We also studied the history of clinical reactions to legumes in sensitized patients and possible cross-reactivity to other allergens, i.e., tree nuts, seeds, or PR-10 proteins. Our study group included 689 patients; almost a quarter of them (24%) was sensitized to some legume. Sensitization to peanuts (n=122) and soybean (n=98) prevailed, begin followed by sensitization to lentil and the relative legumes. A positive history of clinical reactions was most frequently to peanuts (17 patients); however, clinical reactions to lentil and the relative legumes prevailed (11 patients) over that induced by soybean (4 patients). The clinical reactions were predominantly systemic, mainly due to sensitization to seed storage protoeins. Though lentil and the realitve legumes are not considered to be prominent food allergens, their importance is significantly higher in our country compared to soybean, and thus we should pay increased attention to them.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30102 - Immunology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
1212-687X
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
155-159
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—