Technologický postup úpravy syrového mléka na výrobu tekutých trvanlivých výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F16193296%3A_____%2F02%3A00411_1" target="_blank" >RIV/16193296:_____/02:00411_1 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologický postup úpravy syrového mléka na výrobu tekutých trvanlivých výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Tekuté mléčné trvanlivé výrobky ošetřené UHT procesem tvoří V ČR 46 % objemu konzumního mléka, což představuje cca 10% objemu nakupovaného syrového mléka. Zájem o trvanlivé výrobky stoupá jak ze strany spotřebitele, tak obchodních řetězců, pro které jsoutyto výrobky z hlediska douhé trvanlivosti velmi výhodné.Požadavky kladené na trvanlivé výrobky vyžadují jejich vysokou a stabilní kvalitu.Navržený projekt se zaměřuje na 1) kvalitu syrového mléka vhodnou pro trvanlivé výrobky2) možnosti pozitivních úprav zastoupení mikroflory použitím čistých mlékařských kultur.3) zvýšení provozní spolehlivosti výroby využitím nástrojů řízení kvality (HACCP)4) kvalitativní znaky finálních produktů5) specielní znaky kvality u výrobků používaných do horkých tekutin (tzvaplikační vlastnosti)Zastoupení řešitelského týmu tvořeného výzkumným pracovištěm a dvěma významnými výrobci tekutých trvanlivých výrobků dává dobrý předpoklad ke splnění cíle projektu.
Název v anglickém jazyce
The Possibilities to Influence the Quality of Milk Products respecting to Liquid Milk Products with Long Keeping Quality
Popis výsledku anglicky
The liquid milk products with long keeping quality treated by UHT process cover 46 % of liquid milk volume in Czech Republic representing 10 % of the volume of purchassed raw milk. The demand for the products with long keeping quality increases or from the past of the consumers or from the parts of the market chains, as for these ones the mentionted peoducts are very suitable from the points of view of the long keeping quality.The requirements of the products with long keeping quality.The requirements of the products with long keeping quality represent the high and steady quality.The suggested project is aiming to :1. The quality of raw milk suitable for the production of products with long keeping quality2. To the possibilities of the positive regulation of the representation of the flora applying the pure milk cultures3. To the increasing of the processing reliability applying the tools of the quality management (HACCP)4. To the qualitative indexes of final products5. To the special
Klasifikace
Druh
A - Audiovizuální tvorba
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QE0041" target="_blank" >QE0041: Možnosti ovlivnění výsledné kvality mléčných výrobků se zaměřením tekuté trvanlivé mléčné výrobky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
—
Místo vydání
Neuveden
Název nakladatele resp. objednatele
Neuveden
Verze
Neuveden
Identifikační číslo nosiče
QE0041