Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt termorezistentních aerobních mikroorganismů, Bacillus cereus a Bacillus licheniformis ve výrobě sýrů eidamského typu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F16193296%3A_____%2F08%3AJMAERO08" target="_blank" >RIV/16193296:_____/08:JMAERO08 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt termorezistentních aerobních mikroorganismů, Bacillus cereus a Bacillus licheniformis ve výrobě sýrů eidamského typu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve fázových vzorcích z výroby Eidamu byl stanoven celkový počet mezofilních mikroorganismů, termorezistentní mikroorganismy a B. cereus. Mezi izolovanými mikroorganismy byly hledány Bacillus cereus a Bacillus licheniformis. Z 83 izolátů rodu Bacillus bylo 57 identifikováno jako Bacillus licheniformis a 6 jako Bacillus cereus. Nižší záchyt Bacillus cereus mohl být mj. způsoben vyšším podílem vegetativních buněk (které nepřežívají inaktivační záhřev při stanovení termorezistentů) psychrotrofních kmenů v chlazených vzorcích. Naopak stanovené počty termorezistentů mohou být navýšeny, jestliže jsou ve vzorcích přítomny termorezistentní kmeny bakterií mléčného kvašení v počtu vyšším než 1,0 x 105 JTK/g.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurence of thermoresistant aerobic microorganisms, B. cereus and B. licheniformis during the manufacturing of Edam cheese

  • Popis výsledku anglicky

    Total count of mesophilic microorganisms, thermoresistant microorganisms and B. cereus were determined in phase samples from the Edam cheese manufacturing line. Bacillus cereus and Bacillus lichenifromis were searched among isolated microorganisms. Therewere 57 isolates identified as Bacillus licheniformis and 6 as Bacillus cereus among 83 Bacillus sp. isolates. Lower capture of Bacillus cereus could be due to the i.e. higher portion of the vegetative cells (which don?t survive heating inactivation during thermoresistant microorganisms determination) of psychrotrophic strains in cold samples. On the other hand, the counts of thermoresistant microorganisms can increase, if samples contain lactic acid bacteria thermoresistant strains in count higher than 1.0 x 105 CFU/g.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2008

  • Číslo periodika v rámci svazku

    108

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus