Výskyt termorezistentních aerobních mikroorganismů, Bacillus cereus a Bacillus licheniformis ve výrobě sýrů eidamského typu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F16193296%3A_____%2F08%3AJMAERO08" target="_blank" >RIV/16193296:_____/08:JMAERO08 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt termorezistentních aerobních mikroorganismů, Bacillus cereus a Bacillus licheniformis ve výrobě sýrů eidamského typu
Popis výsledku v původním jazyce
Ve fázových vzorcích z výroby Eidamu byl stanoven celkový počet mezofilních mikroorganismů, termorezistentní mikroorganismy a B. cereus. Mezi izolovanými mikroorganismy byly hledány Bacillus cereus a Bacillus licheniformis. Z 83 izolátů rodu Bacillus bylo 57 identifikováno jako Bacillus licheniformis a 6 jako Bacillus cereus. Nižší záchyt Bacillus cereus mohl být mj. způsoben vyšším podílem vegetativních buněk (které nepřežívají inaktivační záhřev při stanovení termorezistentů) psychrotrofních kmenů v chlazených vzorcích. Naopak stanovené počty termorezistentů mohou být navýšeny, jestliže jsou ve vzorcích přítomny termorezistentní kmeny bakterií mléčného kvašení v počtu vyšším než 1,0 x 105 JTK/g.
Název v anglickém jazyce
Occurence of thermoresistant aerobic microorganisms, B. cereus and B. licheniformis during the manufacturing of Edam cheese
Popis výsledku anglicky
Total count of mesophilic microorganisms, thermoresistant microorganisms and B. cereus were determined in phase samples from the Edam cheese manufacturing line. Bacillus cereus and Bacillus lichenifromis were searched among isolated microorganisms. Therewere 57 isolates identified as Bacillus licheniformis and 6 as Bacillus cereus among 83 Bacillus sp. isolates. Lower capture of Bacillus cereus could be due to the i.e. higher portion of the vegetative cells (which don?t survive heating inactivation during thermoresistant microorganisms determination) of psychrotrophic strains in cold samples. On the other hand, the counts of thermoresistant microorganisms can increase, if samples contain lactic acid bacteria thermoresistant strains in count higher than 1.0 x 105 CFU/g.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2008
Číslo periodika v rámci svazku
108
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—