Výsledky tradiční veřejné ochutnávky jablek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000085" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000085 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výsledky tradiční veřejné ochutnávky jablek
Popis výsledku v původním jazyce
Tradiční degustace odrůd jablek, která se uskutečnila ve středu 4. ledna 2017 v Hořicích, se zúčastnilo 87 převážně zkušených hodnotitelů. Celkem bylo anonymně v losovaném pořadí posuzováno 42 vzorků vybraných odrůd a novošlechtění skladovaných v chladírně při teplotě 1-2 °C. Polovina hodnocených položek byla vybrána v rámci programu Oddělení genetiky a šlechtění a další z odrůdové kolekce Oddělení genofondů. Výsledné pořadí každé odrůdy bylo získáno součtem bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence a šťavnatosti dužniny, vzhledu plodů a dvojnásobku počtu bodů celkového dojmu chuti. Na prvním místě celkového pořadí se tentokrát umístil vzorek odrůdy 'Meteor'. Tato odrůda byla hodnocena jako nejlepší jak po stránce chuti, tak i šťavnatosti a konzistence dužniny. Kromě toho z hlediska vůně a vzhledu plodů se umístila na třetím místě. Jako další v celkovém pořadí následovaly odrůdy 'Andera', 'Topaz', 'Melrose'a 'Angolď.
Název v anglickém jazyce
Results of the traditional public apple tasting
Popis výsledku anglicky
On the traditional apple cultivar tasting held on Wednesday, January the 4th in Hořice, 87 mostly experienced evaluators participated. In total anonymously was in draw of lots order evaluated 42 preselected cultivars and new breeding selections that were stored in cold-storage room at temperature 1-2 °C. The half assessed items was chosen within programme of Genetic and breeding department whereas the other cultivars from the collection of Gene bank department. The finál order of each variety was obtained by summing of scoring for flavour, character of skin, textuře and juiciness of the flesh, the fruit appearance and double value of overall impression for taste. On the first plače of the total sequence was placed 'Meteor' cultivar. It was assessed as the best one regarding taste, juiciness and consistence flesh. In addition, regarding směli and fruit appearance was placed on the third position. On the following positions of total scoring followed cultivars 'Andera', 'Topaz', 'Melrose' and 'Angolď.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
22-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—