Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výsledky veřejné ochutnávky jablek konané 4. ledna 2018 v Holovousích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000034" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výsledky veřejné ochutnávky jablek konané 4. ledna 2018 v Holovousích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tradiční degustace odrůd jablek, která se konala v úterý 4. ledna v Holovousích se zúčastnilo 121 převážně zkušených hodnotitelů. Celkem bylo anonymně v losovaném pořadí posuzováno 43 vzorků vybraných odrůd a neošlechtění. Z nich 23 vzorků bylo vybráno v rámci hodnocení odrůd a novošlechtění vyšlechtěných v Holovousích a 20 odrůd bylo vybráno v rámci studia světového sortimentu jabloní. Výsledné pořadí každé odrůdy bylo získáno součtem bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence a šťavnatosti dužniny, vzhledu plodů a dvojnásobku počtu bodů celkového dojmu chuti. Hodnocení chuti podle kyselosti nebylo do celkové hodnoty započteno a je uvedeno samostatně. Na prvním místě celkového pořadí se tentokrát překvapivě umístila odrůda ´Angold´. Tato odrůda byla hodnocena jako nejlepší jak po stránce chuti, tak i šťavnatosti a konzistence dužniny. Podle vůně byla hodnocena na druhém místě, avšak ve vzhledu plodů až na 19. místě. Jako další v celkovém pořadí se umístily vzorky dvou novošlechtění ´HL 2010)´ a ´HL 2350´) veřejně degustovaných zcela poprvé. Za nimi následovaly odrůda ´Meteor´, novošlechtění ´HL 1194´ a odrůda ´Santana´.

  • Název v anglickém jazyce

    Results of the public apple tasting held at Holovousy on January 4th 2018

  • Popis výsledku anglicky

    On this traditional apple tasting held on January 4th in Holovousy took part in 121 largely experienced evaluators. There in total was anonymously in toss sequence evaluated 43 samples pf chosen cultivars and breeding selections. From them 23 was supplied by department of Genetics and Breeding and 20 were from apple cultivar collection of the institute. . The final sequence of each item every variety was based upon summing of point scoring of smell, character of skin, flesh consistence, flesh juiciness, fruit appearance and double scoring value for taste general. Upon final results was this time surprisingly placed ´Angold´. This cultivar was assessed as the best one not only upon taste general but also in flesh consistence and flesh juiciness, According to smell it was assessed as the second one, however in fruit appearance it occupied only 19 position. ´Angold´ in the general sequence was followed by two new novelties (´HL 2010´ and ´HL 2350´) that were publicly tasted for the first time. In the next order were placed cultivars ´Meteor´, selection ´HL 1194´ and ´Santana´.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    48-51

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus