Metodika pro kvalitativní hodnocení ovoce a zpracovatelských produktů z hlediska obsahu látek prospěšných pro zdraví člověka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000088" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000088 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11160/19:10400680
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika pro kvalitativní hodnocení ovoce a zpracovatelských produktů z hlediska obsahu látek prospěšných pro zdraví člověka
Popis výsledku v původním jazyce
Certifikovaná metodika je určena pěstitelům, konzumentům a distributorům jablek. Metodika je prospěšným zdrojem informací pro pěstitele, spotřebitele a obchodníky. Rovněž komplexně řeší problematiku vybraných chemických metod pro detekci látek s antioxidační aktivitou a doporučuje vhodné rutinní metody jejich stanovení v praxi. Vzhledem ke skutečnosti, kterou je zvýšený zájem o ovoce s vysokým obsahem antioxidačních látek, vzrostl zájem o analýzu potravin, které mohou být potenciálními zdroji těchto látek. Spotřebitelé začínají sledovat obsah zdraví prospěšných látek v jablkách k udržení dobrého zdravotního stavu současné populace dětí, dospělých i starších osob. Na základě získaných výsledků a popisu dané metodiky lze říci, že vysoký obsah fenolických látek a zároveň vysokou hladinu zdraví prospěšných látek s antioxidačními účinky mají odrůdy 'Angold', 'Artiga', 'Lady Silvia' a 'Rubinola', 'Topaz', 'Jarka', z novošlechtění 'HL 1651', 'HL 2010' a 'HL 207'. Získané informace mohou být využity ve zpracovatelském průmyslu pro vznik a výrobu zpracovatelských produktů např. moštů, šťáv, sušených křížal při zachování vysoké hladiny těchto látek. Tyto produkty pak představují jiný způsob, jak přenést do těla látky s antioxidačním účinkem oproti konzumaci čerstvého ovoce.
Název v anglickém jazyce
Methodology for qualitative evaluation of fruit and processing products of content substances beneficial to human health
Popis výsledku anglicky
The certified methodology is intended for apple growers, consumers and distributors. The methodology is a useful source of information for growers, consumers and traders. It also comprehensively solves problems of selected chemical methods for detection of substances with antioxidant activity and recommends suitable routine methods for their determination in practice. Given the increased interest in fruit with a high antioxidant content, there has been an increased interest in the analysis of foods that may be potential sources of these substances. Consumers are starting to monitor the content of healthy substances in apples to maintain the health of the current population of children, adults and the elderly. Based on the results obtained and description of this methodology can be said that the high content of phenolic substances and at the same time high level of healthy substances with antioxidant effects have the varieties 'Angold', 'Artiga', 'Lady Silvia' and 'Rubinola', 'Topaz', 'Jarka', new breeds 'HL 1651', 'HL 2010' and 'HL 207'. The information obtained can be used in the processing industry for the formation and manufacture of processing products such as ciders, juices, dried crusts while maintaining a high level of these substances. These products then represent another way to transfer substances with an antioxidant effect to the body rather than eating fresh fruit.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-906644-4-9
Číslo předpisu
45848/2019-MZE-18140
Technické parametry
Ministerstvo zemědělství ČR schválilo publikaci jako certifkovanou metodiku a doporučilo ji pro využití v zemědělské praxi. Publikaci bylo uděleno Osvědčení číslo 45848/2019-MZE-18140 v souladu s podmínkami „Metodiky hodnocení výsledků výzkumu a vývoje“.
Ekonomické parametry
Z pohledu uplatnění metodiky a jejího dopadu na ekonomické aspekty vycházíme ze současné průměrné roční produkce ovoce v ČR. Celková výměra ovocných sadů v ČR se meziročně opětovně zvýšila, k 31. 5. 2018 dosahuje podle ČSÚ 17 440 ha, tj. o 329 ha více. Co se týče jabloní, celková výměra plodných produkčních výsadeb činí v ČR aktuálně 6 800 ha, s průměrných výnosem 15,37-19,57t/ha (v tříletém období, Výroční zpráva 2018 MZe ČR). To vytváří ročně produkci 100-135 tis. t jablek při realizační ceně kolem 16 Kč/kg v hodnotě 1,6-2,1 mld. Kč ročně. Lze předpokládat,že u 10 % produkce bude zvýšená realizační cena o 10 % vlivem nabídky odrůd jabloní s vysokou antioxidační aktivitou pro přímý konzum, ale i pro využití ve zpracovatelském průmyslu pro výrobu zpracovatelských produktů se zachováním významných antioxidačních látek. Získané poznatky pomůžou pěstitelům a zpracovatelům ovoce k výrobě vysoce kvalitních produktů s vysokým benefitem pro zdraví populace.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů