Polyfenoly a celková antioxidační aktivita jablek - spektrofotometrické metody
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000012" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Polyfenoly a celková antioxidační aktivita jablek - spektrofotometrické metody
Popis výsledku v původním jazyce
Polyfenoly jsou hlavními složkami jablek a jsou charakterizované jako biologicky významné sekundární metabolity zodpovědné za pozitivní účinky na lidské zdraví. Řada studií dokazuje, že obsah polyfenolů může hrát pozitivní roli v prevenci kardiovaskulárních a onkologických chorob. Cílem této studie bylo porovnat obsah celkových polyfenolů pomocí Folin-Ciocalteuova činidla a antioxidační aktivitu měřenou neseparační metodou TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) využívající 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl (DPPH). Dalším cílem této studie byla selekce odrůd jablek s vysokým obsahem bioaktivních látek a odrůd vhodných pro přípravu zpracovatelských produktů, v nichž zůstává zachován vysoký obsah fenolických sloučenin a významná antioxidační aktivita.
Název v anglickém jazyce
Polyphenols and total antioxidant activity of apple - spectrofotometric methods
Popis výsledku anglicky
Polyphenols are the main constituents of apples characterized as biologically important secondary metabolites responsible for the positive effects on human health. Several studies have demonstrated that polyphenols can play a positive role in the prevention of cardiovascular and oncological diseases. This study aims at the comparison of the total phenolic content (TPC) using Folin-Ciocalteu reagent and the antioxidant activity measured via the non-separation Trolox Equivalent Antioxidant Capacity method (TEAC) using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH). Another aim of this study was to select apple varieties with a high content of bioactive substances as well as varieties suitable for the preparation of processed products that maintain a high content of phenolic compounds and enhanced antioxidant activity.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
28-30
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—