Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polyfenoly a celková antioxidační aktivita jablek - spektrofotometrické metody

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000012" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000012 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Polyfenoly a celková antioxidační aktivita jablek - spektrofotometrické metody

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polyfenoly jsou hlavními složkami jablek a jsou charakterizované jako biologicky významné sekundární metabolity zodpovědné za pozitivní účinky na lidské zdraví. Řada studií dokazuje, že obsah polyfenolů může hrát pozitivní roli v prevenci kardiovaskulárních a onkologických chorob. Cílem této studie bylo porovnat obsah celkových polyfenolů pomocí Folin-Ciocalteuova činidla a antioxidační aktivitu měřenou neseparační metodou TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) využívající 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl (DPPH). Dalším cílem této studie byla selekce odrůd jablek s vysokým obsahem bioaktivních látek a odrůd vhodných pro přípravu zpracovatelských produktů, v nichž zůstává zachován vysoký obsah fenolických sloučenin a významná antioxidační aktivita.

  • Název v anglickém jazyce

    Polyphenols and total antioxidant activity of apple - spectrofotometric methods

  • Popis výsledku anglicky

    Polyphenols are the main constituents of apples characterized as biologically important secondary metabolites responsible for the positive effects on human health. Several studies have demonstrated that polyphenols can play a positive role in the prevention of cardiovascular and oncological diseases. This study aims at the comparison of the total phenolic content (TPC) using Folin-Ciocalteu reagent and the antioxidant activity measured via the non-separation Trolox Equivalent Antioxidant Capacity method (TEAC) using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH). Another aim of this study was to select apple varieties with a high content of bioactive substances as well as varieties suitable for the preparation of processed products that maintain a high content of phenolic compounds and enhanced antioxidant activity.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    28-30

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus