Total phenolic content and antioxidant activity of apple cultivars
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000067" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000067 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1329.3 " target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1329.3 </a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1329.3 " target="_blank" >10.17660/ActaHortic.2021.1329.3 </a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Total phenolic content and antioxidant activity of apple cultivars
Popis výsledku v původním jazyce
Apples (Malus domestica) are among both the most favorite and consumed fruits worldwide. They are available on the market throughout the year. Also, apples are a major potential source of polyphenols in North American and European diet. A number of studies have shown that polyphenols in the human diet have beneficial effects on health via protecting the body from damage caused by oxidative stress. For example, they reduce risk of degenerative and cardiovascular diseases. This study aims at the comparison of the total phenolic content (TPC) using Folin-Ciocalteu reagent and the antioxidant activity measured via the non-separating Trolox equivalent antioxidant Capacity method (TEAC). Another aim of this study was to select apple cultivars with a high content of bioactive substances. The highest total antioxidant activity and the total phenolic content was found in apple cultivars 'Artiga' and 'Meteor'.
Název v anglickém jazyce
Total phenolic content and antioxidant activity of apple cultivars
Popis výsledku anglicky
Apples (Malus domestica) are among both the most favorite and consumed fruits worldwide. They are available on the market throughout the year. Also, apples are a major potential source of polyphenols in North American and European diet. A number of studies have shown that polyphenols in the human diet have beneficial effects on health via protecting the body from damage caused by oxidative stress. For example, they reduce risk of degenerative and cardiovascular diseases. This study aims at the comparison of the total phenolic content (TPC) using Folin-Ciocalteu reagent and the antioxidant activity measured via the non-separating Trolox equivalent antioxidant Capacity method (TEAC). Another aim of this study was to select apple cultivars with a high content of bioactive substances. The highest total antioxidant activity and the total phenolic content was found in apple cultivars 'Artiga' and 'Meteor'.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Acta Horticulturae 1329 VIII International Symposium on Human Health Effects of Fruits and Vegetables - FAVHEALTH 2021
ISBN
978-94-62613-26-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
15-20
Název nakladatele
ISHS
Místo vydání
Leuven
Místo konání akce
Stuttgart, Germany
Datum konání akce
1. 1. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—