Polyfenoly v odrůdách jablek z pěstitelských regionů České republiky a Polska
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000005" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2023/05/VPO-29_1_23-Bilkova.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2023/05/VPO-29_1_23-Bilkova.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Polyfenoly v odrůdách jablek z pěstitelských regionů České republiky a Polska
Popis výsledku v původním jazyce
Jablka jsou důležitým zdrojem polyfenolických látek, které jsou zodpovědné za antioxidační aktivitu ovoce. Konzumace jablek ve stravě významným způsobem přispívá k příjmu antioxidantů, které jsou spojovány s prevencí degenerativních onemocnění. Polyfenolické profily jablek z různých regionů České republiky a Polska byly analyzovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Ve vzorcích jablek byly kvantifikovány kvercitrin, epikatechin, floridzin a kyselina chlorogenová. U odrůd ‘Golden Delicious’ a ‘Idared’ nebyly prokázány statisticky významné rozdíly v profilech mezi regiony produkce jablek. Kyselina chlorogenová byla majoritním polyfenolem a její obsah byl spíše vyšší u jablek z Polska. Obsahy této látky byly u odrůdy ‘Golden Delicious’ 45,4 ± 20,2 µg/g a u odrůdy ‘Idared’ 74,1 ± 2,6 µg/g, zatímco v Česku to bylo 34,2 ± 14,0 respektive 44,3 ± 21,3 µg/g. Naproti tomu česká jablka těchto odrůd obsahovala více epikatechinu a kvercitrinu.
Název v anglickém jazyce
Polyphenols in apple varieties from different fruit growing regions of the Czech republic and Poland
Popis výsledku anglicky
Apples are an important source of polyphenolic substances that contribute to the antioxidant activity of the fruit. Presence of apples in the diet significantly contributes to the intake of polyphenols. Apple consumption is associated with prevention of degenerative diseases. Polyphenolic profiles of apples from different regions of the Czech Republic and Poland were analyzed using high-performance liquid chromatography with diode array detection. Four phenolic substances quercitric, epicatechin, phloridzin, and chlorogenic acid were determined in selected apples samples. No statistically significant differences between the regions of the given country were determined for the varieties ‘Golden Delicious’ and ‘Idared’. Chlorogenic acid was the major polyphenol in apples from Poland and its content tended to be higher being 45.4 ± 20.2 µg/g for the ‘Golden Delicious’ and 74.1 ± 2.6 µg/g for the ‘Idared’ varieties, while in the Czech Republic it was 34.2 ± 14.0, respectively 44.3 ± 21.3 µg/g. In contrast, Czech apples contained more epicatechin and quercitrin in these varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910104" target="_blank" >QK1910104: Výzkum metabolomických metod pro laboratorní ověření geografické autenticity jablek.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
2695-1347
e-ISSN
2695-1347
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
44-51
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—