Antioxidační aktivita: Porovnání metod stanovení u vybraných odrůd rybízu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000156" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000156 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidační aktivita: Porovnání metod stanovení u vybraných odrůd rybízu
Popis výsledku v původním jazyce
Drobné bobulovité ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, jako jsou například antokyany. Tyto látky chrání buňky před poškozením volnými radikály. Pro účely stanovení jejich antioxidační aktivity byly vybrány metody Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) a průtoková injekční analýza (FIA) ve spojení s multikanálovým elektrochemickým detektorem CoulArray (FIA/ECD). Tyto metody jsou vhodné pro hodnocení celkového obsahu bioaktivních látek s antioxidačními vlastnostmi. Nicméně u černého rybízu není možné použít standardní techniku UV-VIS vzhledem k tomu, že antokyany výrazně ruší spektrofotometrické stanovení. Proto musela být použita s tímto ovocem detekce spektrofotometrickým detektorem s diodovým polem (Diode-Array Detector, DAD). Odrůda černého rybízu s nejvyšší antioxidační aktivitou byla ´Ometa´ (BIO) s 2383,7 µC/g, odrůda červeného rybízu ´Jonkheer van Tets´ (BIO) s 1304,7 µC/g a odrůda bílého rybízu ´Orion´ (BIO) s 674,3 µC/g při stanovení metodou FIA/ECD. Nebyl pozorován významný rozdíl mezi odrůdami bílého a červeného rybízu při využití metody TEAC. Celkový obsah antokyanů v černém rybízu se pohyboval v rozmezí od 134,7 mg/100 g ovoce pro ´Ben Conan´ do 337,3 mg/100 g ovoce pro ´Démon´.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant aktivity: Comparison of determination methods with selected berries variety
Popis výsledku anglicky
Berries contain a large amount of antioxidants such as anthocyanins. These substances protect cells from damage by free radicals. Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) and Flow Injection Analysis (FIA) in conjunction with the CoulArray Multi-Channel Electrochemical Detector (FIA/ECD) were selected for determination of antioxidant activity. These methods are suitable for assessing the total content of bioactive substances with antioxidant properties. However, the standard UV-VIS technique cannot be used for blackcurrants because anthocyanins significantly interfere with the spectrophotometric detection. Therefore, we have to use a different type of detection. The blackcurrant variety with the highest antioxidant activity was ´Ometa´ (BIO) with 2383.7 µC/g, the redcurrant variety ´Jokheer van Tets´ (BIO) with 1304.7 µC/g, and the variety of white currant ´Orion´ (BIO) with 674.3 µC/g as determined by FIA/ECD. No significant difference was observed between white and red currant varieties using the TEAC method. The total content of anthocyanins in blackcurrants ranged from 134.7 mg/100 g fruit ´Ben Conan´ to 337.3 mg/100 g fruit ´Démon´.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
16-19
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—