Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační aktivita: Porovnání metod stanovení u vybraných odrůd rybízu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000156" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000156 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidační aktivita: Porovnání metod stanovení u vybraných odrůd rybízu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Drobné bobulovité ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, jako jsou například antokyany. Tyto látky chrání buňky před poškozením volnými radikály. Pro účely stanovení jejich antioxidační aktivity byly vybrány metody Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) a průtoková injekční analýza (FIA) ve spojení s multikanálovým elektrochemickým detektorem CoulArray (FIA/ECD). Tyto metody jsou vhodné pro hodnocení celkového obsahu bioaktivních látek s antioxidačními vlastnostmi. Nicméně u černého rybízu není možné použít standardní techniku UV-VIS vzhledem k tomu, že antokyany výrazně ruší spektrofotometrické stanovení. Proto musela být použita s tímto ovocem detekce spektrofotometrickým detektorem s diodovým polem (Diode-Array Detector, DAD). Odrůda černého rybízu s nejvyšší antioxidační aktivitou byla ´Ometa´ (BIO) s 2383,7 µC/g, odrůda červeného rybízu ´Jonkheer van Tets´ (BIO) s 1304,7 µC/g a odrůda bílého rybízu ´Orion´ (BIO) s 674,3 µC/g při stanovení metodou FIA/ECD. Nebyl pozorován významný rozdíl mezi odrůdami bílého a červeného rybízu při využití metody TEAC. Celkový obsah antokyanů v černém rybízu se pohyboval v rozmezí od 134,7 mg/100 g ovoce pro ´Ben Conan´ do 337,3 mg/100 g ovoce pro ´Démon´.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant aktivity: Comparison of determination methods with selected berries variety

  • Popis výsledku anglicky

    Berries contain a large amount of antioxidants such as anthocyanins. These substances protect cells from damage by free radicals. Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) and Flow Injection Analysis (FIA) in conjunction with the CoulArray Multi-Channel Electrochemical Detector (FIA/ECD) were selected for determination of antioxidant activity. These methods are suitable for assessing the total content of bioactive substances with antioxidant properties. However, the standard UV-VIS technique cannot be used for blackcurrants because anthocyanins significantly interfere with the spectrophotometric detection. Therefore, we have to use a different type of detection. The blackcurrant variety with the highest antioxidant activity was ´Ometa´ (BIO) with 2383.7 µC/g, the redcurrant variety ´Jokheer van Tets´ (BIO) with 1304.7 µC/g, and the variety of white currant ´Orion´ (BIO) with 674.3 µC/g as determined by FIA/ECD. No significant difference was observed between white and red currant varieties using the TEAC method. The total content of anthocyanins in blackcurrants ranged from 134.7 mg/100 g fruit ´Ben Conan´ to 337.3 mg/100 g fruit ´Démon´.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    16-19

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus