Elektrochemické metody pro stanovení celkové antioxidační aktivity jabloní a kžížal
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000014" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000014 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Elektrochemické metody pro stanovení celkové antioxidační aktivity jabloní a kžížal
Popis výsledku v původním jazyce
Pro stanovení celkové antioxidační aktivity plodů jabloní a křížal byly vyvinuty metody průtokové injekční analýzy (FIA) a kapalinové chromatografie (HPLC) s elektrochemickým detektorem (ECD). Tyto metody jsou založeny na skutečnosti, že odezva detektoru je závislá na antioxidačních vlastnostech analyzovaných látek. Při stanovení antioxidantů ze skupiny flavonoidních sloučenin a fenolových kyselin získaná odezva odpovídá celkovému obsahu fenolových látek, který může být považován za elektrochemický index. Cílem této studie bylo porovnat antioxidační profil v čerstvých plodech a zpracovatelských produktech jabloní pomocí našich metod. Vyšší obsah antioxidačních látek stanovených metodou HPLC-ECD byl u čerstvých plodů naměřen u odrůd ´Artiga´(314 ± 11 mC/100 g sušiny), ´Meteor´(270 ± 9 mC/100 g sušiny) a ´Topaz´(254 ± 23 mC/100 g sušiny). V porovnání, metodou FIA-ECD se nejvyšší hladiny látek stanovily u odrůd ´Meteor´(170 ± 35 mC/100 g sušiny) a ´Artiga´(165 ± 17 mC/100 g sušiny).
Název v anglickém jazyce
Electrochemical methods for of total antioxidant activity of apple and dry products
Popis výsledku anglicky
The methods of flow injection analysis (FIA) and liquid chromatography (HPLC) with an electrochemical detector (ECD) for determination of the antioxidant activity of apple fruits and dried product have been developed. Our methods are based on the fact that the detector response depends on the antioxidant properties of the analyzed substances. The determination of antioxidants from the group of flavonoids and phenolic acids reflects the response of corresponding levels of phenolic substances that can be considered as an electrochemical index. This study was focused on comparison of antioxidant profile in fresh apples and products from them using our new method. The higher content of substances with antioxidant activity in 'Artiga' (314 ± 11 mC /100 g dry weight), 'Meteor' (270 ± 9 mC /100 g dry weight) and 'Topaz' (254 ± 23 mC/100 g dry weight) fresh fruits were determined using HPLC-ECD. Using FIA-ECD, the highest levels of substances were determined in 'Meteor' (170 ± 35 mC/100 g dry weight), and 'Artiga' (165 ± 17 mC/100 g dry weight).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
40-42
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—