Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Elektrochemické metody pro stanovení celkové antioxidační aktivity jabloní a kžížal

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000014" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000014 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Elektrochemické metody pro stanovení celkové antioxidační aktivity jabloní a kžížal

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro stanovení celkové antioxidační aktivity plodů jabloní a křížal byly vyvinuty metody průtokové injekční analýzy (FIA) a kapalinové chromatografie (HPLC) s elektrochemickým detektorem (ECD). Tyto metody jsou založeny na skutečnosti, že odezva detektoru je závislá na antioxidačních vlastnostech analyzovaných látek. Při stanovení antioxidantů ze skupiny flavonoidních sloučenin a fenolových kyselin získaná odezva odpovídá celkovému obsahu fenolových látek, který může být považován za elektrochemický index. Cílem této studie bylo porovnat antioxidační profil v čerstvých plodech a zpracovatelských produktech jabloní pomocí našich metod. Vyšší obsah antioxidačních látek stanovených metodou HPLC-ECD byl u čerstvých plodů naměřen u odrůd ´Artiga´(314 ± 11 mC/100 g sušiny), ´Meteor´(270 ± 9 mC/100 g sušiny) a ´Topaz´(254 ± 23 mC/100 g sušiny). V porovnání, metodou FIA-ECD se nejvyšší hladiny látek stanovily u odrůd ´Meteor´(170 ± 35 mC/100 g sušiny) a ´Artiga´(165 ± 17 mC/100 g sušiny).

  • Název v anglickém jazyce

    Electrochemical methods for of total antioxidant activity of apple and dry products

  • Popis výsledku anglicky

    The methods of flow injection analysis (FIA) and liquid chromatography (HPLC) with an electrochemical detector (ECD) for determination of the antioxidant activity of apple fruits and dried product have been developed. Our methods are based on the fact that the detector response depends on the antioxidant properties of the analyzed substances. The determination of antioxidants from the group of flavonoids and phenolic acids reflects the response of corresponding levels of phenolic substances that can be considered as an electrochemical index. This study was focused on comparison of antioxidant profile in fresh apples and products from them using our new method. The higher content of substances with antioxidant activity in 'Artiga' (314 ± 11 mC /100 g dry weight), 'Meteor' (270 ± 9 mC /100 g dry weight) and 'Topaz' (254 ± 23 mC/100 g dry weight) fresh fruits were determined using HPLC-ECD. Using FIA-ECD, the highest levels of substances were determined in 'Meteor' (170 ± 35 mC/100 g dry weight), and 'Artiga' (165 ± 17 mC/100 g dry weight).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    40-42

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus