BEZLEPKOVÉ BAGETY S KONOPNOU BÍLKOVINOU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25299077%3A_____%2F17%3AN0000001" target="_blank" >RIV/25299077:_____/17:N0000001 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
BEZLEPKOVÉ BAGETY S KONOPNOU BÍLKOVINOU
Popis výsledku v původním jazyce
Obsahem je technologický postup výroby bezlepkového pečiva na ověřené technologii „Bezlepkové bagety s konopnou bílkovinou“, která se věnuje vývoji použití nových druhů proteinů ve výrobě bezlepkového pečiva. Navržená technologie byla testována v laboratorních podmínkách, poté převedena do poloprovozního měřítka. Po odzkoušení byla testována výroba bezlepkových baget s konopnou bílkovinou v provozních podmínkách. Výrobek by měl přinést zlepšení výživových hodnot bezlepkového běžného pečiva pro osoby s bezlepkovou dietou.
Název v anglickém jazyce
Gluten-free baguettes with hemp protein
Popis výsledku anglicky
The content of this document is focused on the technological process of gluten-free bakery products production on the proven technology for"Gluten-free baguettes with hemp protein". This document is devoted to the development of the use of new types of protein in the production of gluten-free bakery products. The proposed technology was tested under laboratory conditions, then transferred to a pilot scale. After the testing, the production of gluten-free baguettes with hemp protein was tested under the operating conditions. The product should provide an improvement in the nutritional value of gluten-free bread for people with a gluten-free diet.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04010762" target="_blank" >TA04010762: Zlepšení kvality bezlepkového pečiva novými zdroji proteinů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
2017_12
Číselná identifikace
Z_2017_12
Technické parametry
Výsledkem práce je odzkoušená technologie bezlepkových baget s konopnou bílkovinou v provozních podmínkách. Při výrobě byla do směsi použita netradiční surovina - konopná bílkovina. Tato surovina obsahuje vlákninu rozpustnou a nerozpustnou, která příznivě ovlivňuje trávicí soustavu, dále nenasycené mastné kyseliny omega 3 a omega 6, bílkovinu, vitamíny skupiny B, minerální látky: Ca, I, Zn, Cu, Mg, P. Nutriční složení bagety vhodným způsobem snižuje deficit nutrientů u osob s celiakií a u osob s onemocněním vyžadující dodržování bezlepkové diety. Organoleptické vlastnosti pečiva (chuť, vůně, textura) jsme chtěli co nejvíce přiblížit konvenčnímu běžnému pečivu. Výsledek byl zhodnocen degustační komisí na VÚP Praha a vyhotoven protokol.
Ekonomické parametry
Probíhá zavádění technologie do výrobního procesu.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
25299077
Název vlastníka
Perník, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
O - Doposud nevyužívaný výsledek
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—