Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Běžné bezlepkové pečivo

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25299077%3A_____%2F22%3AN0000002" target="_blank" >RIV/25299077:_____/22:N0000002 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Běžné bezlepkové pečivo

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem dokumentu je nová ověřená technologie výroby bezlepkových baget využívající rýžový kvas a konopnou bílkovinu. Navržená technologie byla testována nejprve v laboratorních a poloprovozních podmínkách a následně převedena do podmínek reálného pekárenského provozu. Nové bezlepkové bagety mají vyšší nutriční i pekařskou kvalitu a mohou zpestřit jídelníček celiakálních pacientů zcela odkázaných na bezlepkovou dietou.

  • Název v anglickém jazyce

    Common gluten-free pastries

  • Popis výsledku anglicky

    The document describes a proven technology for production of gluten-free baguettes using rice yeast and hemp proteins. The using of new types of vegetal proteins is original, novel and crucial in the technology for production of the gluten-free baguettes. The laboratory and operational experiments with this technology were performed. The described technology enables the production of taste and nutritional valuable gluten-free baguettes suitable for a gluten-free diet of people with celiac disease.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TH03010019" target="_blank" >TH03010019: Vývoj bezlepkového pečiva s vysokou nutriční hodnotou využitím nových technologických postupů a netradičních potravinářských surovin a posouzení zdravotních rizik</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    BEZLEPKOVÉ BAGETY

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Cílem projektu bylo vyhledání nových zdrojů bílkovin, jejich izolace a úprava, které by byly použity při výrobě bezlepkového běžného pečiva. Pro přípravu bezlepkového pečiva bylo využilo rýžového kasu, který má vliv na zlepšení organoleptických vlastností pečiva. Vláknina byla použila z důvodu zlepšení nutričních hodnot a pozitivního vlivu na trávení. Další složkou těsta byly bílkoviny, jichž má obvykle bezlepkové pečivo nižší obsah. Bezlepkové pečivo mívá vyšší glykemický index a nižší obsah nutričně významných látek, což zvyšuje u konzumentů riziko nadváhy, anémie či osteoporózy. Jako novou bílkovinnou surovinu pro přípravu bezlepkového běžného pečiva jsme zvolili z důvodu vhodných výživových parametrů konopnou bílkovinu (obsahující převážně edestin), která se získávala extrakcí z konopných pokrutin vzniklých při lisování konopného oleje. Konopnou bílkovinu jsme použili ve formě pasty, a proto bylo nutné snížit obsah vody v těstě. Usušený rýžový kvas byl v sypké formě zapraven do těsta.

  • Ekonomické parametry

    Uplatnění vyvíjených bezlepkových potravin je bezpochyby globální. Navzdory velké konkurenci je nabídka skutečně kvalitních bezlepkových produktů omezená. Firma Perník s.r.o. si za své působení na trhu vytvořila rozsáhlou síť odběratelů bezlepkových výrobků a stává se respektovaným výrobcem a dodavatelem. Nový sortiment bezlepkových výrobků (zejména běžného a trvanlivého pečiva) vzniklého za podpory Technologické agentury nalezne své uplatnění na běžném potravinářském trhu České republiky i zahraničí. Hlavní distribuční cesty nových bezlepkových výrobků: 1) přímý prodej, 2) formou „e-shopu“ v rámci České republiky a Evropy, 3) distribuce výrobků do obchodních řetězců a specializovaným maloobchodům v České republice

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    25299077

  • Název vlastníka

    Perník s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    V - Výsledek je využíván vlastníkem

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem