Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Testování nově navržené technologie na výrobu netradičních cereálních kvasů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43924057" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43924057 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Testování nově navržené technologie na výrobu netradičních cereálních kvasů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výstup typu Ověřená technologie dokumentuje podmínky přípravy a výsledky testování pohankových kvasů iniciovaných bezlepkovou rýžovou startovací kulturou. Technologie přípravy pohankových kvasů byla testována a ověřena jak v laboratorních (VŠCHT Praha) tak v poloprovozních podmínkách (Zeelandia spol. s r.o., Malšice). Připravené kvasy byly použitelné pro výrobu bezlepkových chlebů určených jak pro pacienty trpící celiakií nebo jinou formou intolerance lepku, tak pro ostatní zájemce o bezlepkovou dietu. Jedná se potenciálně o významný příspěvek k rozšíření sortimentu bezlepkových výrobků, což je v souladu s potřebami tuzemského trhu.

  • Název v anglickém jazyce

    Testing of a recently designed technology for the production of non-traditional cereal sourdoughs

  • Popis výsledku anglicky

    The Verified Technology output described the preparation procedure and obtained results of buckwheat sourdough. The sourdough was initiated with a gluten-free rice starter culture. The technology of buckwheat sourdough preparation was tested and verified both in laboratory conditions (UCT Prague) and in semi-operational conditions (Zeelandia, Malšice). The prepared sourdough was usable for the production of gluten-free breads intended for patients suffering from celiac disease or other forms of gluten intolerance, as well as for others interested in gluten-free diet. This is potentially a significant contribution to the expansion of the assortment of gluten-free products, which is in line with the needs of the domestic market.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    QK1910036

  • Číselná identifikace

    QK1910036

  • Technické parametry

    Smlouva: Smlouva o předání a uplatnění výsledků projektu Subjekt: Zeelandia, spol. s r.o., Malšice 267, 391 75, Malšice, IČO: 00510866 Datum uzavření smlouvy: 18.11.2022

  • Ekonomické parametry

    Nabídka produktu přinese společnosti Zeelandia zvýšení konkurenceschopnosti na trhu s pekařskými přípravky. Kvalifikovaný odhad zvýšení produkce kvasu pro výrobu chleba (2024-2028) o 0,4 až 3 tuny ročně, cena 60-80 tis Kč/t, tržby 595 tis. Kč.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60461373

  • Název vlastníka

    VŠCHT Praha

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem