Testování nově navržené technologie na výrobu netradičních cereálních kvasů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43924057" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43924057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Testování nově navržené technologie na výrobu netradičních cereálních kvasů
Popis výsledku v původním jazyce
Výstup typu Ověřená technologie dokumentuje podmínky přípravy a výsledky testování pohankových kvasů iniciovaných bezlepkovou rýžovou startovací kulturou. Technologie přípravy pohankových kvasů byla testována a ověřena jak v laboratorních (VŠCHT Praha) tak v poloprovozních podmínkách (Zeelandia spol. s r.o., Malšice). Připravené kvasy byly použitelné pro výrobu bezlepkových chlebů určených jak pro pacienty trpící celiakií nebo jinou formou intolerance lepku, tak pro ostatní zájemce o bezlepkovou dietu. Jedná se potenciálně o významný příspěvek k rozšíření sortimentu bezlepkových výrobků, což je v souladu s potřebami tuzemského trhu.
Název v anglickém jazyce
Testing of a recently designed technology for the production of non-traditional cereal sourdoughs
Popis výsledku anglicky
The Verified Technology output described the preparation procedure and obtained results of buckwheat sourdough. The sourdough was initiated with a gluten-free rice starter culture. The technology of buckwheat sourdough preparation was tested and verified both in laboratory conditions (UCT Prague) and in semi-operational conditions (Zeelandia, Malšice). The prepared sourdough was usable for the production of gluten-free breads intended for patients suffering from celiac disease or other forms of gluten intolerance, as well as for others interested in gluten-free diet. This is potentially a significant contribution to the expansion of the assortment of gluten-free products, which is in line with the needs of the domestic market.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QK1910036
Číselná identifikace
QK1910036
Technické parametry
Smlouva: Smlouva o předání a uplatnění výsledků projektu Subjekt: Zeelandia, spol. s r.o., Malšice 267, 391 75, Malšice, IČO: 00510866 Datum uzavření smlouvy: 18.11.2022
Ekonomické parametry
Nabídka produktu přinese společnosti Zeelandia zvýšení konkurenceschopnosti na trhu s pekařskými přípravky. Kvalifikovaný odhad zvýšení produkce kvasu pro výrobu chleba (2024-2028) o 0,4 až 3 tuny ročně, cena 60-80 tis Kč/t, tržby 595 tis. Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
VŠCHT Praha
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—