Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Neškrobové polysacharidy v zrně pšenice ozimé

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F07%3A%230000279" target="_blank" >RIV/25328859:_____/07:#0000279 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Neškrobové polysacharidy v zrně pšenice ozimé

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V souboru odrůd pšenice ozimé, registrovaných pro pěstování v ČR v letech 2002-2004, byl hodnocen obsah neškrobových polysacharidů, beta glukanů a pentozanů a jejich vzájemné vztahy s významnými ukazateli kvality zrna. Byly stanoveny významné rozdíly v obsahu sledovaných polysacharidů mezi jednotlivými odrůdami, přičemž odrůdy jakostní kategorie E se vyznačovaly nejvyšším podílem pentozanů z celkových neškrobových polysacharidů. Byl potvrzen význam výběru vhodných odrůd pro výživu hospodářských zvířat ioptimalizaci využití v potravinářství i při nepotravinářském zpracování.

  • Název v anglickém jazyce

    Non-starch polysaccharides in winter wheat grain /regarding not only nutrition of farm animals/

  • Popis výsledku anglicky

    A set of the winter wheat cultivars registered in the CR in 2002-2004 was tested for the content of non-starch polysaccharides, beta-glucans and pentosans, and their relationships with important grain quality traits. Significant differences in the content of examined polysaccharides were found among individual cultivars, whereas cultivars of E quality class had the highest proportion of pentosans of total non-starch polysaccharides. The importance of selecting suitable cultivars for nutrition of farm animals and optimization of their use in food industry and non-food processing has been confirmed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3133" target="_blank" >QF3133: Výzkum výživné hodnoty zrna rozdílných druhů a typů obilovin pro intenzivní krmné technologie vysokoprodukčních přežvýkavců.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Obilnářské listy

  • ISSN

    1212-138X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    25-31

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus