Výsledky geneticko-šlechtitelského výzkumu a šlechtění ozimého sladovnického ječmene jako rezervní suroviny pro potřeby sladovnického a pivovarského průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F07%3A%230000481" target="_blank" >RIV/25328859:_____/07:#0000481 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výsledky geneticko-šlechtitelského výzkumu a šlechtění ozimého sladovnického ječmene jako rezervní suroviny pro potřeby sladovnického a pivovarského průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
Dvouřadý jarní sladovnický ječmen je tradiční surovinou pro výrobu sladu a piva na území České republiky. V souvioslosti s postupujícím globálním oteplováním dochází k vyšší frekvenci extrémních výkyvů počasí, které velmi negativně ovlivňují jak výnos, tak i kvalitu jarního sladovnického ječmene. Příkladem je rok 2006, kdy chybí v rámci EU 1 mil. tun sladovnického ječmene. V daných letech jsou do ČR dováženy ozimé ječmeny jak dvouřadé, tak i šestiřadé, i když nedosahují kvalitativních parametrů jarníchječmenů. K jejich zlepšení se jeví potřeba hybridizace s jarními sladovnickými ječmeny s následným geneticko-šlechtitelským výzkumem a došlechtěním dvouřadého a šestiřadého ozimého ječmene.
Název v anglickém jazyce
The results of genetic and breeding research and breeding of winter barley as reserve raw matrial for demands of malt and beer industry
Popis výsledku anglicky
Two row spring barley is traditional raw material for the production of malt and beer on the territory of Czech Republic. Due to running on global warming there is higher frequency in the extreme course of climate influencing negatively both yield and quality of spring malting barley. For instance, in the year 2006 there is shortage of 1mil. tons of malting barley. In these years two and six row winter barleys are imported to the Czech Republic both in spite of the fact they do not reach the malting quality parameters of spring barley. The results of genetic resources selection, genetic-breeding research and breeding of two and six row winter barley after the hybridization with spring barleys are analyzed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Osivo a sadba
ISBN
978-80-213-1610-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
8. 2. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
000277011700017