Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Historie, současný stav a perspektivy šlechtění ozimého ječmene na sladovnickou jakost

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000069" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000069 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Historie, současný stav a perspektivy šlechtění ozimého ječmene na sladovnickou jakost

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Využití ozimého ječmene v České republice je výrazně ovlivněno tradicí, kde se slad vyrábí z odrůd jarního ječmene, což preferují zákazníci i zpracovatelé. Kvalitativní parametry, a to především cytologické rozluštění, nedosahují hodnot odrůd jarního ječmene. I když se ozimý ječmen v ČR sladuje v omezené míře, došlo v poslední době v otázce sladovnické kvality ozimého ječmene k výraznému pokroku. Na trhu se totiž objevily odrůdy ozimého ječmene, které začínají v oblasti sladovnické kvality dohánět sladovnické odrůdy jarního ječmene. První registrovanou sladovnickou odrůdou ozimého ječmene v ČR byla v roce 1999 odrůda Tiffany. V roce 2009 byla zaregistrována dvouřadá odrůda ozimého ječmene Wintmalt. V následujících třech letech to byla jedna z nejvíce množených odrůd v ČR, která byla požadována některými sladovnami. Na jaře 2015 byla zaregistrována sladovnická odrůda KWS Ariane. Na jaře 2018 byla zaregistrována další sladovnická odrůda KWS. V České republice se využívá pro produkci sladu dvouřadá odrůda SY Tepee. V roce 2021 byla zaregistrována sladovnická odrůda dvouřadého ozimého ječmene, odrůda Suez. Nesvadba, Z., Psota, V., Hartman, I.: Historie, současný stav a perspektivy šlechtění ozimého ječmene na sladovnickou jakost. In Psota V. (ed.): Ječmenářská ročenka 2023, VÚPS, Praha 2023, 282-297, ISBN 978-80-88613-38-1.

  • Název v anglickém jazyce

    History, current status and prospects of winter barley breeding for malting quality

  • Popis výsledku anglicky

    The use of winter barley in the Czech Republic is strongly influenced by tradition; here malt is produced from spring barley varieties, which is preferred by both processors and customers. Quality parameters, especially cytological modification, do not reach the values of spring barley varieties. Although winter barley is malted only to a limited extent in the Czech Republic, significant progress in the malting quality of winter barley has been seen recently and some of the winter barley varieties that have appeared on the market are beginning to catch up with malting varieties of spring barley. The first registered malting variety of winter barley in the Czech Republic was the Tiffany variety in 1999. In 2009 the two-row winter barley variety Wintmalt was registered. In the following three years, it was one of the most propagated varieties in the Czech Republic and was demanded by some malting plants. In spring 2015, another malting variety KWS Ariane was registered. In spring 2018, another malting variety, KWS Donau, was registered. In the Czech Republic, the two-row variety SY Tepee is used for malt production. In 2021, two-row winter barley malting variety Suez was registered. Nesvadba, Z., Psota, V., Hartman, I.: History, current status and prospects of winter barley breeding for malting quality. In Psota V. (ed.): History, current status and prospects of winter barley breeding for malting quality. Barley Year Book 2023, VÚPS, Praha 2023, 282-297, ISBN 978-80-88613-38-1.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910197" target="_blank" >QK1910197: Strategie minimalizace dopadu sucha na udržitelnou produkci a sladovnickou kvalitu ječmene</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů