Hodnocení gushingu piva u vybraných odrůd jarního sladovnického ječmene po očkování houbou Fusarium culmorum
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F09%3A%230000448" target="_blank" >RIV/25328859:_____/09:#0000448 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení gushingu piva u vybraných odrůd jarního sladovnického ječmene po očkování houbou Fusarium culmorum
Popis výsledku v původním jazyce
Gushing piva je závažným problémem pivovarského průmyslu v celosvětovém měřítku. V současné době je gushing výraznou hrozbou i pro kvalitu českého piva a sladu. Gushing je považován za komplex vzájemných vztahů mezi pivovarskými surovinami (slad) a potenciálně mnohými jinými technologickými parametry. Za nejvýznamnější faktor ovlivňující gushing je považováno napadení sladovnického ječmene toxinogenními houbami. Pro analýzy byly použity vzorky odrůd a linií jarního sladovnického ječmene vypěstované na lokalitě Kroměříž a z nich vyrobené slady ve sladovně Bernard Slad Rajhrad. V rámci těchto hodnocení byly provedeny modifikace experimentů vzhledem k volbě odrůdy po očkování houbou Fusarium culmorum, analýzy obsahu deoxynivalenolu (DON). Stanovení gushingu se provádělo metodou podle Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of beer gushing in chosen cultivars of spring malting barley after inoculation of Fusarium culmorum
Popis výsledku anglicky
Beer gushing is a serious problem in the brewing industry worldwide. At present, gushing is a considerable threat to the quality of Czech beer and malt. Gushing is a complex of interrelationships between brewing raw materials (malt) and potentially manyother technological parameters. Infection of barley by toxigenic fungi is considered the most important factor influencing gushing. Analyses were performed on samples of spring malting barley cultivars and lines grown at location Kroměříž and on malts produced from them in the Malthouse Bernard at Rajhrad. The experiments were modified with regard to the selection of a cultivar, inoculation with Fusarium culmorum, analysis of deoxynivalenol (DON) content. Gushing was assessed using the method accordingto the Research Institute of Brewing and Malting Brno.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—