Problematika gushingu ve sladovně Rajhrad
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00183765" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00183765 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Problematika gushingu ve sladovně Rajhrad
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná práce "Problematika gushingu ve sladovně Rajhrad" je zaměřena na stanovování náchylnosti nesladovaného ječmene ke gushingu. Gushing byl sledován v období od roku 2009 do roku 2010, celkem bylo vyšetřeno 160 šarží Fusarií infikovaného a neifikovaného nesladovaného ječmene. Zvláštní pozornost byla věnována obsahu deoxynivalenolu a jeho vlivu na přepěňování piva. Ke stanovení gushingu ve sladu a ječmeni byl použit třídenní test Carlsberg. Metoda je založena na předpokladu, že markery přepěňování jsou ve vodě rozpustné, aktivní a rozpustné po povaření a aktivní za podmínek převládajících v pivu. V závěru jsou shrnuty nalezené souvislosti mezi Fusarií infikovaným a neifikovaným ječmenem, obsahem deoxynivalenolu a gushingem piva
Název v anglickém jazyce
Study of Beer Gushing in malt house Rajhrad
Popis výsledku anglicky
The presenting work "Study of Beer Gushing in malt house Rajhrad" is aimed at the determination of gushing tendency of unmalted barley. The beer gushing was observed in the period from 2009 to 2010. There were examinated 160 batches of Fusarium infectedand non-infected unmalted barley in total. Particular attention was paid to the contents of deoxynivalenol (DON) and its impact on beer gushing. The three-day Carlsberg test was used for determination of gushing in unmalted barley, which is suitable formalted barley as well. The metod is based on the presumption that overfoaming markers are soluble in water, active and soluble after boiling and active under the conditions prevailing in beer. The conclusion summarizes discovered links between the infected, non-infected barley, deoxynivalenol value and beer gushing.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
2011
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
467-470
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—